Шевченко пусна проект за бойкот на руски спортисти


Н. Гавазов

 Шевченко пусна проект за бойкот на руски спортисти

Легендарният украински футболист, носител на "Златната топка" за 2004 г. и бивш треньор на украинския национален отбор Андрий Шевченко, заедно с 1 + 1 media, стартира проекта "Спортен фронт", предназначен да привлече вниманието на международната спортна общност към войната в Украйна, която бе започната от Русия.

Целта на проекта е да блокира руските национални отбори и клубове, да бойкотира руските спортисти, които се изказаха в полза на агресията или не изразиха своята позиция, с което на практика подкрепят действията на нацистите в Украйна. Кампанията е предназначена и за подкрепа на украинския спорт.

През май Шевченко стана първият посланик на президентската инициатива UNITED24, която има за цел да помогне на Украйна да се бори с руската инвазия. Легендарният футболист участва и в благотворителни мачове и проекти за набиране на средства в помощ на родната си страна.

Напомняме, че на 24 февруари армията на Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в суверенна Украйна в опит да спре европейското развитие на Киев и да върне страната в своята орбита. Украинските герои продължават да се противопоставят на агресията на Руската федерация в продължение на 110 дни. Към момента загиналите нацисти са над 32 000, а ранените и осакатените агресори - между 65 000 и 80 000 (според различни оценки).

  Сподели
936