Вернидуб: Оставам в армията до победата над агресора


Н. Гавазов

 Вернидуб: Оставам в армията до победата над агресора

Юрий Вернидуб показа своята патриотична позиция и след 24 февруари, като се присъедини към редиците на въоръжените сили на Украйна. Украинският специалист смени треньорската дейност с оръжие в ръцете си в защита на родната си страна.

На 8 юни стана известно за прекратяването на договора между Юрий Вернидуб и молдовския Шериф. Според треньора, това решение е било обичайно. Наставникът даде да се разбере, че няма да може да се върне на работа в Молдова.

Ако Вернидуб се захване отново с футбола, той ще избере украинския вариант.

"Как да се върна там сега? Никой няма да чака. Отборът трябва да бъде подготвен за следващия сезон, мачове от Шампионска лига. Мисля, че постъпих правилно. Ако успея да работя някъде сега, по-добре да остана тук и да работя в Украйна“, заяви треньорът.

Специалистът обаче не знае какво ще се случи след това. Сега той служи в редиците на въоръжените сили на Украйна. Вернидуб призна, че ако му бъде заповядано да остане на служба, той ще направи това, докато украинските герои не се справят с агресията на руските нацисти.

"Ще видим. Има планове, но засега съм във въоръжените сили на Украйна и не знам какво ще се случи след това. Ако ми позволят, ще работя, ако не, ще бъда тук до края, до нашата победа над агресора", добавя бившият треньор на Зари.

В същото време се появиха слухове за евентуална работа на Юрий Вернидуб начело на възродения Кривбас, който ще играе в Първа лига на Украйна. Изглежда, че менторът дори е посетил Кривой рог, за да обсъди потенциална работа.

Самият Вернидуб не отрече тези слухове в коментара си.

"Всичко може да се случи в този живот. Но днес съм в моята част. За да говорите за това, трябва да имате някои подробности. Разговорите могат да вървят по различен начин, но засега съм във въоръжените сили на Украйна", завърши Вернидуб.

Напомняме, че Юрий Вернидуб стана един от най-успешните треньори в историята на Шериф. Украинецът изведе клуба до груповата фаза на Шампионска лига, където отборът на наставника игра срещу Шахтьор. Вернидуб изведе Шерифа до победа над Реал Мадрид.

56-годишният специалист работи в Молдова от декември 2020 г. Той води отбора в 54 мача. През сезон 2021/2022 Шериф изигра 35 мача под негово ръководство, в които записа 25 победи, 5 равенства и 5 загуби.

Напомняме, че на 24 февруари армията на Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в суверенна Украйна в опит да спре европейското развитие на Киев и да върне страната в своята орбита. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руските нацисти да започнат целенасочено да убиват цивилни хора и да разрушават граждански обекти без военно значение, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и геноцид, а за тях няма давност.

  Сподели
599