Ребров: Вече говоря само на украински


Н. Гавазов

 Ребров: Вече говоря само на украински

Старши -треньорът на Ал Айн Сергей Ребров призна, че е започнал да говори украински след военната агресия на Русия в Украйна.

Както е известно, една от лъжите на руската пропаганда и прокситата и в различните страни, включително и в България е, че украинската държава преследва рускоговорящите в Украйна. Това обаче не само, че не отговаря на истината, а напротив, Руската федерация отмени изучаването на майчиния език в училищата си още през 2012 година. Въпреки агресията на Русия, към момента по-голяма част от медиите в Украйна използват украински и руски езици, а някои издания имат само руска версия. Освен това в украинските училища свободно се изучава украински език. Въпреки тези факти, петоколонници и агенти на Москва тиражират фалшиви новини и откровени лъжи за Украйна, в опит да манипулират общественото мнение спрямо суверенен Киев, където има плурализъм и демокрация, за разлика от Русия, която е в плен на диктатурата, а в последните години идеологията на Кремъл се приближи до тази на нацизма.

Ребров благодари и на украинските фенове за подкрепата на отбора му, който спечели Купата на Арабския залив в сряда. За украинеца този трофей бе първият начело на Ал Айн.

"На мача имаше цяла трибуна от украинци, украински деца. След мача те бяха обзети от емоции, аз се качих и взех украинското знаме. И целият стадион аплодира, видях как украинците усетиха подкрепата на всички присъстващи.

Сега говоря украински. Всеки украински гражданин вече разбира колко важен е украинският език. Сигурен съм, че всички ще преминем на украински, защото разбираме колко е необходимо това не за страната, а за нас самите, тъй като не е много приятно да говорим на езика на страната-агресор. Този процес вече върви", заяви Ребров.

Ребров започва треньорската си кариера в Динамо Киев. Под негово ръководство киевчани спечелиха два пъти шампионата на Украйна.

Впоследствие Ребров бе и треньор на саудитския Ал-Ахли и унгарския Ференцварош.

Напомняме, че на 24 февруари Руската федерация, по заповед на диктатора и военен престъпник Владимир Путин, вероломно и без никаква причина нахлу в суверенна Украйна в опит да спре европейското развитие на Киев и да върне страната в своята орбита. До момента агресорът търпи огромни загуби, провали се във всичките си тактически планове, а Русия се сблъска с безпрецедентни санкции от страна  на демократичните страни. Всичко това принуди руските нацисти да започнат целенасочено да убиват цивилни хора и да разрушават граждански обекти без военно значение, което се характеризира като престъпления срещу човечеството и геноцид, а за тях няма давност.

  Сподели
701