Гисдол: Не мога да работя в страна, чийто лидер е агресор


Н. Гавазов

Гисдол: Не мога да работя в страна, чийто лидер е агресор

Бившият старши -треньор на Локомотив Маркус Гисдол обясни напускането си от московския тим.

"За мен да бъда футболен треньор е най-добрата работа в света. Но не мога да упражнявам призванието си в страна, чийто лидер е отговорен за агресивна война в центъра на Европа. Това не е в съответствие с моите ценности, затова веднага се отказах от поста на треньор на Локомотив Москва. Не мога да тренирам играчи в Москва, да изисквам професионализъм, а от няколко километра се дават заповеди, които носят големи страдания на цяла нация. Това е мое лично решение и аз съм абсолютно убеден в него“, заяви Гисдол, който по-рано днес напусна Локомотив.

Напомняме, че рано сутринта на 24 февруари Русия изстреля ракетен огън по украинските градове, а след това започна мащабна война срещу Украйна, което предизвика вълна на недоволство по целия свят и доведе до налагане на тежки санкции върху Русия и Кремъл. Към момента агресорът търпи огромни загуби, не е овладял нито един голям град в Украйна, личният състав е деморализиран, а голяма част от войсковите части са без храна и гориво. Също така снощи стана известно, че прокурорът от Международния наказателен съд в Хага Карим Хан е започнал проверка на руската агресия в Украйна, след като стана известно, че агресорите целенасочено са започнали да обстрелват жилищни сгради, училища, детски градини и дори обществен транспорт с мирни жители в превозните средства.  

Освен това, според различни източници, очаква се създаването на специален международен съд за военните престъпления на военно-политическото ръководство на Руската федерация в Украйна - по подобие на процеса в Нюрнберг срещу нацистите след края на Втората световна война.

  Сподели
690