Блатер обеща да се оттегли от футбола през 2015 година


Н. Гавазов

Блатер обеща да се оттегли от футбола през 2015 година

Президентът на ФИФА Сеп Блатер обяви решението си да се оттегли от своя пост след четири години, ако бъде преизбран отново през юни. Това изявление на боса идва само три дни след като председателя на Азиатската футболна конфедерация Мохамед Бин Хамам обяви решението си да се кандидатира за поста, с мотива, че репутацията на ФИФА трябва да бъде изчистена. Както е известно, на двудневен конгрес на световната футболна централа в края на май и началото на юни, ще се състоят избори за президент на ФИФА, където Блатер и Бин Хамам ще оспорят правото кой да бъде следващия бос на световния футбол.

„Вие знаете много добре, че аз съм кандидат за следващите четири години като президент на ФИФА, но те ще бъдат последните ми четири години на този пост. Трябваше да свършим много неща и ние заедно започнахме това приключение. Сега искаме да гарантираме по-добро бъдеще за нашата младеж", заяви днес Блатер по време на 35-я Обикновен Конгрес на УЕФА в Гран Пале, Париж.

Конкурентът на швейцареца за президентския пост 61-годишния Мохамед Бин Хамам, който също е във френската столица, веднага побърза да отговори на това изявление.

„Аз съм привърженик на Блатер и никога не съм изразявал недоволството си от неговите действия - той допринесе много за развитието на футбола. Но той е от дълго време на този пост и трябва да му се зададе въпроса: Господин президент, това не е ли достатъчно. Ако аз бъда избран, ще се огранича с управлението само в рамките на осем години и ще поискам да се въведе правилото този пост да се заема от един човек максимум за толкова време. Когато Блатер дойде, той каза, че ще бъде само два мандата, след това станаха три, а сега иска четири. На практика нищо не се промени. Не казвам, че аз съм кръстника на футбола, но не виждам някаква промяна в последните години. Повечето от това което се чува, са критики отвсякъде към ФИФА и мисля, че те са справедливи.

 

  Сподели
117