Аниели излезе с изявление за Суперкупата


Н. Гавазов

Аниели излезе с изявление за Суперкупата

Президентът на Ювентус Андреа Аниели се обърна към инвеститорите на клуба с изявление за значението на проекта за Европейската Суперлига за футбола.

"Това представяне не е да бъдат перифразирани причините за раждането на Суперлигата. Но това е подходящата възможност да ви информирам, че това е ново състезание, което има за цел да предложи на света най -доброто футболно изживяване. Суперлигата има три основни фактора, за да се гарантира стабилността на футболната индустрия:

1) Нова цялостна структура за контрол на разходите и подпомагане на гарантиране на балансирана конкурентоспособност в различните състезания, в противоречие с това, което е предложено в различни контексти, включително тези, продиктувани от настоящата "власт“;

2) Твърд ангажимент към солидарност и взаимност;

3) Фокусиране върху клубните изяви в европейските състезания и как те допринасят за развитието на талантите като ключови елементи на новата концепция за спортна меритокрация (нещо, което не може да се основава единствено на вътрешно представяне, с геополитически и търговски съображения, които трябва да съществуват отделно от същността на самия спорт).

Накратко, това е нова меритократична парадигма и връщане към основите на контрола на разходите и прозрачността, с три категории заинтересовани страни в основата на проекта:

1) Фенове, които диктуват търсенето на продукта;

2) Играчи, които са звездите на шоуто - както в клубни, така и в международни състезания;

3) Инвеститори, които поемат целия бизнес риск на футболната индустрия.

Това е нова парадигма, която футболът вече не може да пренебрегва и въз основа на която конструктивният диалог трябва да се възобнови. Всичко може да се приеме за даденост. И всичко може да се подобри и преосмисли.

Футболът е най -популярният спорт в света. Ювентус, както и много други клубове, участва в този грандиозен спектакъл от много години. Всеки, който представлява клуба, е длъжен да гарантира най -висок професионализъм, усилия и почтеност, така че Ювентус да остане верен на своята история", заяви Аниели.

Напомняме, че проектът на Европейската Суперлига означаваше създаването на една лига, в която ще участват 20 европейски клуба. Първоначално участието в Суперлигата беше потвърдено от такива топ клубове като Милан, Арсенал, Атлетико Мадрид, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм. По -късно повечето отбори напуснаха проекта и само Реал, Барселона и Ювентус останаха в турнира до днес.

  Сподели
205