Блатер: Създадох чудовище от 2 млрд. човека


Н. Гавазов

Блатер: Създадох чудовище от 2 млрд. човека

Бившият президент на ФИФА Йозеф Блатер говори за развитието на футболната асоциация под негово ръководство.

"Вижте, когато започнах да работя тук, никой не познаваше ФИФА. На всеки четири години имаше Световно първенство и олимпийски футболен турнир. На турнира в Москва през 1980 г. това бе първият ми контакт с Русия. И тогава започна развитието на футбола, то съвпадна с развитието на информационните системи и телевизията - частната телевизия. И тогава хората видяха, че футболът е страхотен продукт! А по телевизията имате готово предаване, без никаква подготовка.

Много пари бяха инвестирани във футбола, появиха се лиги с най -добрите отбори. Това раздели първенствата на богати и бедни. Говоря най-вече за английската лига, испанската, френската, италианската, португалската. Те вземат най -добрите играчи за себе си. Това е бизнес, а бизнесът винаги е нечестна игра. В бизнеса има търсене и предлагане. И ако футболът вече е в тази система, той не може да противоречи на правилата.

Да, създадох чудовище, трябваше да го направя - но чудовището играеше според правилата на бизнеса. Аз съм магистър по икономика, но не можах да го спра, защото това е търсенето и предлагането. Всичко това е тъжно, но е факт. Футболът има два милиарда фенове и няма държава, религия или система с два милиарда души. А футболът има", заяви Блатер.

  Сподели
146