Футболистка: Наложи се да бягаме от талибаните


Н. Гавазов

 Футболистка: Наложи се да бягаме от талибаните

Датската футболистка  от афганистански произход Надя Надим говори за ситуацията в Афганистан.

"Бягахме от тези хора преди 21 години. И изведнъж те получиха власт в цялата страна. Толкова е трудно за разбиране. Мислите ми сега са с всички момичета и жени от Афганистан. Не знам какво ги очаква бъдещето.

Баща ми обичаше футбола. Той ни подари една от първите ни футболни топки и той беше прекрасен човек, но за съжаление той беше убит от талибаните, което направи семейния ни живот много, много труден.

Най -лошото е да не знаем какво ни очаква в бъдеще. Жив ли съм или не? Тази несигурност е нещо, което всеки по пътя ще почувства. Ако просто знаехте, че ще умрете, тогава можете да се опитате да се примирите с това, но не знаете какво ще се случи утре. Умирам ли? Или трябва да страдам още повече? Мисля, че това е най -ужасното нещо в живота на бежанците. Не знаеш къде принадлежиш и какво ще донесе утре.

Когато нямаш нищо, мечтите и надеждите остават. Това е нещо, което никой не може да ви отнеме. Те не струват нищо. Всеки, навсякъде и по всяко време може да има тези две неща. Това ме доведе тук и наистина се надявам, че ще бъде същото и за другите", заяви Надя.

  Сподели
236