УЕФА ще разработи конвенция за развитие на европейския футбол


Н. Гавазов

УЕФА ще разработи конвенция за развитие на европейския футбол

Днес, 21 май, УЕФА обяви началото на работата по създаването на конвенция за развитие на европейския футбол, съобщава официалният сайт на организацията.

През следващите месеци дискусиите по конвенция за бъдещето на европейския футбол ще съберат представители от националните футболни асоциации, лиги, клубове, играчи, треньори, фенове и агенти, за да обсъдят дългосрочните реформи на политиката и управлението. Заедно с ключови заинтересовани страни, УЕФА възнамерява да постави основите за устойчиво възстановяване и развитие на бъдещето на европейския футбол.

Съюзът на европейските футболни асоциации е изцяло ангажиран със своята отговорност да защитава и запазва структурите и наследството на играта за бъдещите поколения. Конвенцията ще се съсредоточи върху работата с всички заинтересовани страни и партньори по бързи, конкретни, съвместни и всеобхватни действия, които могат да бъдат предприети за осигуряване на краткосрочното и дългосрочно положително развитие на цялата футболна пирамида в Европа. Това ще включва специално внимание на съществуващи и възникващи проблеми и заплахи на най-високо професионално ниво, които са идентифицирани и изострени от кризата, увеличавайки риска за цялата система.

Конвенцията ще се фокусира върху развитието на четири основни принципа: осигуряване на финансова устойчивост и отговорност в европейския футбол, повишаване на конкурентоспособността и правилното разпределение на плащанията за солидарност за развитието на играчите, въвеждане на последователни мерки за добро управление на национално и международно ниво и развитието на женския футбол и неговото подобряване на всички нива.

Въз основа на дългогодишните партньорства на УЕФА с Европейския съюз и Съвета на Европа, тези организации ще бъдат помолени да номинират наблюдатели на конвенцията. Участието на ФИФА и други регионални конфедерации ще бъде насърчавано на подобна основа.

  Сподели
122