Реал Мадрид, Барса и Юве излязоха с изявление


Н. Гавазов

Реал Мадрид, Барса и Юве излязоха с изявление

Реал Мадрид, Барселона и Ювентус публикуваха изявление след присъдата на УЕФА за Суперлига.

"Във връзка с изявлението, публикувано от УЕФА на 7 май относно Суперлигата и позицията на девет от нейните клубове-основатели, Барселона, Ювентус и футболен клуб Реал Мадрид посочват следното:

1. Клубовете-основатели са страдали и продължават да страдат от неприемлив натиск, заплахи и обиди от трети страни да се откажат от проекта и следователно да се откажат от правото и отговорността си да предоставят решения на футболната екосистема чрез конкретни предложения и конструктивен диалог. Това е неприемливо при върховенството на закона и съдилищата вече се произнесоха в полза на Суперлигата, като предписаха на  ФИФА и УЕФА, пряко или чрез своите дъщерни дружества, да се въздържат от всякакви действия, които биха могли по някакъв начин да попречат на тази инициатива, докато производството продължава.

2. Проектът Суперлига е разработен съвместно от 12 клуба-основатели:

а) с цел да се предоставят решения на настоящата нестабилна ситуация във футболната индустрия. 12-те клуба-основатели споделят същите опасения като другите заинтересовани страни в европейския футбол, особено в настоящата социално-икономическа среда, че са необходими структурни реформи, за да се гарантира, че нашият спорт остава привлекателен и оцелява в дългосрочен план. За тази цел на 18 април те обявиха готовността си да създадат Суперлига и да установят канал за комуникация с УЕФА и ФИФА в конструктивен дух на сътрудничество между страните, за което всяка от тях беше уведомена същия ден;

б) с най-голямо уважение към днешните футболни структури и екосистема. Клубовете основатели изрично се съгласиха, че Суперлигата ще се проведе само ако такова състезание бъде признато от УЕФА и / или ФИФА или ако, в съответствие с приложимите закони и разпоредби, се счита за състезание, надлежно съвместимо за всички цели с клубна приемственост - основателите в съответните им вътрешни състезания. Въпреки това, въпреки че са били запознати с горните условия, УЕФА и ФИФА досега отказват да установят адекватен комуникационен канал;

в) да осигури финансова стабилност за цялото европейско футболно семейство, което в момента е под влиянието на дълбока криза, която застрашава оцеляването на много клубове. Доказателство за това е обявеният ангажимент за установяване на годишни плащания за солидарност за гарантирани годишни суми, които значително умножават сумите, разпределени от УЕФА, и ангажиментът за укрепване на правилата за финансова стабилност чрез създаване на ясна, прозрачна и ефективна система за мониторинг, проверена от експерти.

3. 12-те клуба основатели също признаха, че Суперлигата е уникална възможност да осигурите най-доброто шоу на феновете по целия свят и да засилите глобалния интерес към спорт, който не е даден и оспорван от новите тенденции на поколенията. Освен това една от основните му цели бе да популяризира женския футбол в световен мащаб - огромна, но в момента подценена възможност за този сектор.

4. Напълно осъзнаваме разнообразието от реакции на инициативата за Суперлигата и следователно необходимостта да разсъждаваме върху причините за някои от тях. Готови сме да преразгледаме предложения подход, ако е необходимо. Бихме били обаче изключително безотговорни, ако, признавайки нуждите и системната криза във футболния сектор, която ни доведе до обявяването на Суперлигата, отказахме се от такава мисия, за да предоставим ефективни и устойчиви отговори на екзистенциалните въпроси, които заплашват футболната индустрия.

5. Отбелязваме със съжаление, че нашите приятели и партньори основатели на проекта Суперлига се оказаха в толкова непоследователна и противоречива позиция, като вчера подписаха редица ангажименти към УЕФА. Въпреки това, като се има предвид, че материалните проблеми, които доведоха до това 12-те клуба-основатели, които обявиха Суперлигата преди няколко седмици, не изчезнаха, повтаряме, че за да почитаме нашата история, да изпълняваме ангажиментите си към заинтересованите страни и феновете, да правим всичко за доброто на футбола за финансовата устойчивост на сектора ние носим отговорност да действаме отговорно и упорито да търсим адекватни решения въпреки неприемливия и продължаващ натиск и заплахи от страна на УЕФА.

6. И накрая, отново заявяваме на ФИФА, УЕФА и всички заинтересовани страни във футбола, както направихме много пъти от обявяването на Суперлигата, нашия ангажимент и силна воля да обсъждаме, с уважение и без непоносим натиск и в съответствие с правилото на закона, най-подходящите решения за осигуряване на устойчивостта на цялото футболно семейство“, се казва в изявление на клубовете, публикувано на техните официални уебсайтове.

  Сподели
111