УЕФА предприе мерки срещу клубовете - участници в Суперлигата


Н. Гавазов

УЕФА предприе мерки срещу клубовете - участници в Суперлигата

УЕФА публикува официално изявление относно мерките, предприети след опита на някои клубове да създадат Европейската Суперлига.

"В духа на помирение и в полза на европейския футбол, девет от 12-те клуба, участващи в така наречения проект "Суперлига" представиха на УЕФА "Декларация за ангажираност за клубовете“, която излага позицията на клубовете, включително ангажиментите си към клубните състезания на УЕФА, както и националните клубни състезания ...

Деветте клуба признават и се съгласяват, че проектът на Суперлигата е грешка и се извиняват на феновете, националните асоциации, националните лиги, други европейски клубове и УЕФА.

- всеки клуб безусловно признава и приема обвързващия характер на Устава на УЕФА, ще участва в клубни състезания на УЕФА всеки сезон, в който клубът се класира чрез своите спортни качества.

- клубовете отново ще се присъединят към Европейската клубна асоциация, която е единственият представителен орган на клубовете, признати от УЕФА.

- клубовете ще предприемат всички стъпки за прекратяване на контактите със Суперлигата.

- като жест на добра воля, те ще направи дарение на обща стойност 15 милиона евро, което ще бъде използвано в полза на детския, младежкия и масовия футбол в местните общности в цяла Европа, включително Великобритания.

- 5% от доходите, които биха получили от клубните състезания на УЕФА за един сезон, ще бъдат удържани и ще бъдат преразпределени.

- клубовете се съгласяват с налагането на значителни глоби, ако желаят да участват в такова неразрешено състезание (100 милиона евро) или ако нарушат някое друго задължение, което са поели в декларацията за ангажираност на клуба (50 милиона евро).

Клубовете също потвърдиха съгласието си с новия формат на Шампионска лига, която ще стартира през 2024 г.“, се казва в официално съобщение на организацията.

  Сподели
125