Чеферин: По-малко мачове в ШЛ означава по-малки доходи


Н. Гавазов

Чеферин: По-малко мачове в ШЛ означава по-малки доходи

Президентът на УЕФА Александър Чеферин предупреди, че намаляването на броя на мачовете в Шампионска лига би означавало намаляване на клубните приходи.

Тази седмица не само се срина проектът на Европейската Суперлига, но и УЕФА обяви, че от 2024 г. броят на участниците в Шампионска лига ще нарасне от 32 на 36 и всеки отбор ще изиграе поне 10 мача, а не шест, както е сега.

Юрген Клоп, Хосеп Гуардиола и Илкай Гюндоган бяха сред хората, които критикуваха новия формат на Шампионска лига, но Чеферин е готов да обясни защо УЕФА ще увеличи броя на мачовете.

"Някои треньори и играчи казват, че има твърде много мачове. Винаги можем да направим по-малко мачове, но заплатите на играчите и треньорите ще трябва да се коригират. Не можете да генерирате по-малко продукти и да печелите повече пари през цялото време.

Чел съм хора, които говореха: "Не искаме да имаме повече мачове". Това ме устройва. Наистина ме устройва. Ако Шампионска лига остане такава, каквато е, пак ще бъде най-доброто състезание в света.

Нашата реформа се ръководи от факта, че клубовете се нуждаят от помощ за преодоляване на финансовата криза. Можем да продължим в същия дух, но тогава клубовете ще фалират. И кой ще пострада най-много? Феновете им.

Разбирам мнението на хората, но ги питам: "Какво предлагате?". Ние вярваме, че реформите ще донесат ползи за всички.

Обаче много ясно дадохме да се разбере, че това не е поставено в основите и ако хората имат по-добри идеи как да осигурят бъдещето на футбола и клубовете, ще ги изслушам.

Можем да правим каквото си поискаме, но трябва да го координираме с реалната футболна общност, с Европейската асоциация на клубовете и с лигите. УЕФА разпределя почти 90 процента от приходите си на федерации и клубове. В клубния футбол УЕФА взема само 6.5 за себе си - 93.5 процента отиват в клубовете.

И ако искаме да помогнем на клубове в толкова трудна финансова ситуация, трябва да печелим повече. За да печелим повече, системата трябва да предоставя повече продукти. Винаги бяхме готови за диалог, но проблемът е, че отделни клубове, които се договориха тайно с нас направиха планове за Суперлигата.

Вчера разбрах, че те планират Суперлигата от три години и това е невероятно. Три години и в същото време вие ​​преговаряте с УЕФА!", заяви Чеферин.

  Сподели
285