Великата априлска революция!


Т. Михайлов

Великата априлска революция!

Приключи! Само 2 дена просъществува проектът за Европейска суперлига, обединяваща най-богатите и успешни футболни колоси на Стария континент, с едно-две засега колебаещи се изключения. Идеята бе посрещната на нож от фенове, футболисти, треньори, журналисти… и разбира се УЕФА, ФИФА, ФОФА и ФУФА. Хиляди, маси, народ…

Аргументът беше един и същ, повтарян до полуда – "Убиват футбола!“ Добре! Но как? Защо? Дали някой разбра?

Социалните мрежи прегряха – богатите "комерсиализирали“ футбола, изчезвала "романтиката“ в играта? Сякаш живеем на друга планета и въпросните 12, 16 или 20 клуба са някакви работнически, аматьорски сдружения, създадени за разтуха на тружениците след тежкия работен ден в пощите, железниците, въгледобива. А те всъщност отдавна струват по над $1 млрд., а оборотът, който минава през тях е повече от половината БВП на България

Ама Рио и Гуардиола казали, че е лошо да не можеш да губиш. Както един приятел припомни, Пеп в последните 20 години не е бил в отбор, който си брои парите, губи мачове, или не стига до ¼-финал в ШЛ. Линекер пък се загрижил за многото реклами. А точно от тези реклами телевизията, в която коментира, му плаща и хонорара. Странно е, направо необяснимо.

Ами футболистите щели да се преуморят. Когато изкарваш по четвърт милион на седмица, ще се понапънеш. Футболисти, купени за по 70+ милиона, преди половин сезон, се изказват така, сякаш са израсли не на повече от 3000 километра от града, в който играят, а в барака, непосредствено до стадиона и познават поименно ядрото на агитката, а прадядо им има наследствено запазена седалка за всеки домакински мач. Треньор, който днес води отбор Х, а след месец ще бъде освободен срещу хонорар от няколко милиона и ще поеме градския му съперник, също се загрижил за изгубения морал в най-великата игра. Ситият на гладния не вярва!

Трансферите щели да полудеят. Има някаква икономическа логика, признавам. Но все едно Неймар не беше продаден за 200 милиона преди Суперлигата? Само преди 30 години, Марадона струваше 10. Няма ли от по-високите цени, да спечелят и малките отбори и всеки по веригата? Май ще спечелят, за да могат да вложат парите в развитието на повече играчи, а това значи и по-високо качество.

Не може така отборите да не отпадат! Силен аргумент, напълно съм съгласен с него. Но някой направи ли си труда да прочете новия формат на Шампионската лига, одобрен от УЕФА? С отпадналата засега квота за "исторически“ заслуги, с увеличаването на участниците от водещите първенства, със запращането на шампионите от по-малките федерации във второстепенния турнир? Каква е разликата? Нима не е факт, че Шампионската лига е пълна загуба на време до ¼-финалите, че в груповата фаза водещите отбори пускат резервите и, че зрелищата в заключителната фаза, в последните няколко години ги осигуриха именно тези клубове, които сега искат да се включат в Суперлигата?

Но си замина романтиката… Ех, романтиката… "А помните ли, другари, едно време какви мачове имаше?“. Шефийлд Уензди – Нотингам Форест. Имаше, но вече ги няма от над 30 години. Давам си половината черен дроб за такъв мач днес. Сега ли осъзнаваме, че любимата ни игра е свръхкомерсиален продукт. Ама и мачовете между Юнайтед и Уулвс имали своя чар. Имаха го. Днес "джуджето“ Уулвс е отбор на стойност над $250 милиона, а не е сбирщина от симпатичните пиянки от квартала, които се опълчват на Голиат и го препъват за титлата.

Никой ли не проследи как за последните 20 години, Висшата лига, която имаше един хегемон, мина през Топ 3, Топ 4, а сега вече се говори за Топ 6, без дори да броим вътре Арсенал!

Изобщо, като се изчистят тези въпроси, май накрая ще излезе, че спорът е кой да събира парите. УЕФА или директно клубовете? Струва ми се, че ако наричаната до оня ден "мафиотска организация“ УЕФА беше политическа партия, то на следващите избори щеше да спечели абсолютно мнозинство.

И накрая, какво ще правим, когато тези клубове, които дължат няколко милиарда започнат да фалират, ударени с все сила от коронакризата? Какво ще кажат техните фенове, защото сиренето струва пари, а падежът за вноските чука на вратата?  

Разбира се, не е малка вероятността, цялата тази патардия да е добре координиран план на клубовете и УЕФА, чрез който Европейската федерация да бъде "принудена“ да направи още отстъпки, за да си запази монопола над футбола. Или просто блъф. Предстои да видим.  

  Сподели
469