Стана известен форматът на Суперлигата


Н. Гавазов

Стана известен форматът на Суперлигата

Стана известен форматът на Европейската Суперлига, а 12 топ клуба обявиха присъединяването си.

- 20 клуба ще имат право да участват във формата - 15 клуба основатели и пет отбора, които ще бъдат класифицирани ежегодно въз основа на резултатите от предходния сезон.

- Всички мачове ще се играят в средата на седмицата, като клубовете продължават да се състезават в съответните национални лиги, запазвайки традиционния календар в центъра на клубния живот.

- Сезонът ще започне през август с клубове в две групи от по десет, играещи в два кръга.

- Трите най-добри отбора от всяка група автоматично ще се класират за четвъртфиналите. Четвъртият и петият отбор ще играят в допълнителен двубоен плейоф. Освен това, непосредствено преди финала, отборите очакват двукрачни игри. Финалът ще се проведе през май на неутрален терен.

- В близко бъдеще, след старта на състезанието за мъже, ще бъде стартирана съответна женска лига, която ще допринесе за популяризирането и развитието на женския футбол.

Отбелязва се, че клубовете основатели очакват с нетърпение да обсъдят най-добрите решения за Суперлигата и за световния футбол като цяло с УЕФА и ФИФА. Участието в Суперлигата беше потвърдено от такива топ клубове като Милан, Арсенал, Атлетико, Челси, Барселона, Интер, Ювентус, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Тотнъм.

  Сподели
226