УЕФА планира да отмени правилата за ФФП


Н. Гавазов

УЕФА планира да отмени правилата за ФФП

УЕФА планира да премахне правилата за финансов феърплей (ФФП), давайки на европейските клубове по-голяма свобода да харчат.

В сегашния си вид правилата на ФФП бяха въведени в началото на сезон 2010/11. С добри намерения УЕФА не успя да гарантира, че нейната инициатива е изпълнена правилно през последното десетилетие.

ФФП често се критикува за несъвършенство, като посочва, че тези правила са да бъдат пазени богатите клубове с история, които са получили инструмент, за да не допускат външни лица в елитната им компания.

Освен това се смята, че тези правила не са толкова трудни за заобикаляне. Това се доказва от близката история на Манчестър Сити, който беше спрян от участие в Шампионска лига за две години, но бе оправдан чрез жалба пред Спортния арбитражен съд.

Очевидните недостатъци на съществуващата система принуждават УЕФА да се откаже от ФФП и да въведе нови правила, които, въпреки че ще контролират финансовото здраве на клубовете, ще им дадат много повече свобода, съобщава Football.London.

Пандемията от коронавирус също тласка УЕФА към тази стъпка - преразпределението на парите от тези, които ги имат, към тези, които се нуждаят от тях, ще помогне на европейския клубен футбол да преодолее икономическата криза възможно най-скоро.

  Сподели
213