ФИФА и СЗО започнаха да помагат на жертвите от домашно насилие


Н. Гавазов

ФИФА и СЗО започнаха да помагат на жертвите от домашно насилие

ФИФА и Световната здравна организация (СЗО)  започнаха кампания за подпомагане на жертви на домашно насилие в контекста на пандемията на коронавирус.

Няколко футболни звезди участват в инициативата #SafeHome за повишаване на осведомеността за риска от домашно насилие по време на пандемията от коронавирус. Поради факта, че много семейства по целия свят бяха поставени под карантина по време на пандемията, в последните съобщения за домашно насилие се забелязват резки скокове, тъй като жените и децата в риск са в опасни ситуации у дома.

В тази кампания участват: Алваро Арбелоа, Розана Аугусто, Витор Бая, Халило Фадига, Матиас Гинтер, Дейвид Джеймс, Анике Крейн, Марко Матераци, Милагрос Менендес, Ноеми Паското, Греъм Потър, Микаел Силвестър, Кели Смит, Оливър Торерес и Клементина Туре.

"Заедно със Световната здравна организация и Европейската комисия молим футболната общност да повиши осведомеността за такава непоносима ситуация, която заплашва жените и децата в собствения им дом, място, където те трябва да се чувстват щастливи, сигурни и удобни.

Не можем да мълчим по този въпрос, който се отразява негативно на много хора. Насилието няма място в домовете, нито в спорта. Футболът има право да предава важни социални съобщения и с кампанията #SafeHome искаме хората, които са малтретирани, да имат достъп до необходимите услуги за подкрепа, от която се нуждаят“, заяви президентът на ФИФА  Джани Инфантино.

Миналата година СЗО и ФИФА подписаха четиригодишно партньорство за насърчаване на здравословния начин на живот чрез футбола по целия свят.

Според СЗО, 30% от жените по света са преживявали физическо или сексуално насилие от партньор през целия си живот, а повече от половината от всички хора на възраст от 2 до 17 години изпитват някаква форма на емоционално, физическо или сексуално насилие всяка година.

  Сподели
98