36 руски футболисти са взимали допинг


Н. Гавазов

36 руски футболисти са взимали допинг

Световната антидопингова агенция (WADA) има нови доказателства по допинговия случай на 298 руски спортисти.

Съобщава се, че всички новопридобити факти за допинг тестовете на футболисти ще бъдат предадени на ФИФА в близко бъдеще. Става дума за 36 футболисти, сред които има играчи и на руския национален отбор.

Един от футболистите, провалили допинг теста през 2018 г. е полузащитникът на националния отбор на Русия и Краснодар Руслан Камболов, който изигра 6 мача за националния отбор.

Напомняме, че по-рано WADA забрани на  Русия да участва в Олимпийските игри и Световното първенство за следващите 4 години, а също така я лиши от възможността да бъде домакин на подобни първенства и да кандидатства за тях. Московската антидопингова лаборатория беше лишена от съответния статут.

Причината за забраната станаха манипулациите на Московската антидопингова лаборатория относно пробите на спортисти от 2012 до 2015 г., за да бъде укрити  употребата на забранени вещества. В голяма част от случаите това е ставало и чрез съдействие на службите на службите за сигурност, както и с протекцията на висши ръководни органи, включително с бившия шеф на руския футбол Виталий Мутко, което потвърждава тезата на разследващите, че употребата на допинг от страна на спортистите е държавна политика на Руската Федерация.  

  Сподели
109