ФИФА поиска изменения в системата на трансферите


Н. Гавазов

ФИФА поиска изменения в системата на трансферите

Днес, 27 февруари, в Цюрих се проведе заседание на футболния комитет на ФИФА, на което членове на организацията, включително играчи, както и представители на клубове и лиги, разгледаха няколко въпроса.

Една от основните теми на срещата бяха промени  в системата на трансферите. През юли 2020 г. ФИФА  иска да приеме нови правила, ограничаващи броя на наемите на футболисти  на възраст 22 и повече години.

ФИФА предлага утвърждаване  на преходния период. Започвайки от сезон 2020/2021, на клубовете  ще бъде разрешено да сключват максимум осем международни сделки под наем. Преди началото на кампанията-2022/2023 г. се предвижда броят на тези споразумения да бъде намален до шест. В същото време два клуба ще могат да наемат един от друг максимум трима играчи. Същите промени се планират да бъдат въведени в рамките на държавите в рамките на три години.

Комитетът на ФИФА одобри и принципа, че официалните мачове в страната не трябва да се провеждат в друга държава.

Друга новост беше създаването на фонд за изплащане на обезщетение за обучение. Фондът ще се финансира с допълнителна такса от 1% от сумата за трансфер. Това ще позволи на ФИФА  да гарантира, че академиите и училищата ще получат плащания за обучение на футболисти.

  Сподели
129