Футболните агенти заплашват ФИФА


Н. Гавазов

Футболните агенти заплашват ФИФА

Група от топ агентите, включително Мино Райола, Жорже Мендеш и Джонатан Барнет, заплашиха ФИФА с предприемане на правни действия във връзка с плановете на Организацията, която управлява световния футбол, да постави лимит върху комисионните на агентите за трансферите на футболистите.

Напомняме, че през септември ФИФА обяви, че планира да ограничи до 10% комисионната за агентите при преход на играч, а също така и лимит от 3% за агентите от продаващия клуб.

Топ агентите не са съгласни с това, а Райола обвини ФИФА, че се държи като Доналд Тръмп.

"Хората казват, че агентите повече от нормалното, но това не е така. ФИФА иска да накара хората да повярват. Струва ми се, че умните фенове не мислят така. Струва ми се, че разбират, че срещу агентите се води медийна война.

Защо трябва да нападате агентите, ако всички области на футбола растат? Хората не са глупави, разбират, че ФИФА  всяка година увеличава цените  на билетите за мачове от Световната купа с 25%. Тогава се оказва, че хората от онези страни, където се провеждат турнирите, не могат да си позволят билети.

Не разбирам защо ФИФА иска всички пари от трансферите  да минават през тяхната банка. Тук говорим само за власт. Те просто искат да постигнат някои победи. Вицепрезидентът на организацията бе арестуван в деня, в който президентът бе избран.

Това прави Доналд Тръмп през целия си живот: о, има проблем, ще създадем друг проблем. Агентите не са проблем. Ако отслабнем, футболистите също ще отслабнат. Това е всичко.

Ние живеем в държави, които са много добре регулирани от закона. Има дори закон, който гласи, че една компания не може да бъде монополист, но ФИФА не уважава това", заяви Райола.

  Сподели
134