Перес ще проведе поредица от срещи заради Суперлигата


Н. Гавазов

Перес ще проведе поредица от срещи заради Суперлигата

Президентът на Реал Мадрид Флорентино Перес не се е отказал от идеята за създаване на европейска Суперлига.  В началото на декември The New York Times излезе с обширен материал, в който се твърдеше, че ръководителят на испанския клуб се е срещнал с представители на УЕФА с цел обсъждане на бъдещото развитие на футбола в Европа. По-специално страните са обсъдили варианта за създаване на закрита Суперлига, в която да участват едни и същи отбори само от топ 5 първенствата на Европа.

Това предложение на Перес не бе посрещнато с добро око от УЕФА, която е за запазване на сегашния формат на състезанията - национални шампионати, от които да се излъчват участници в европейските клубни турнири. Някои от президентите на големите клубове също изразиха мнение, че подобна идея не е приемлива, включително и ръководителят на Ла Лига Хавиер Тебас.

По всичко изглеждаше, че тази тема е затворена. Оказва се обаче, че Перес не се е отказал от своята идея, а само е взел пауза, за да отшумят негативните мнения. Според испанския инсайдер Едуардо Инду, босът на Реал Мадрид е планирал  три срещи през февруари. Първата е с представители на Асоциацията на европейските клубове, която трябва да се състои в началото на месеца, а втората е с официални лица от УЕФА. Тази среща е предвидена за края на месеца. След нея Перес ще се срещне с Тебас. По време на въпросните срещи Флорентино ще представи своя вариант за създаване на Суперлигата, както и десетгодишен план, който трябва да осигури плавното преминаване към затворения турнир, така че националните първенства да не пострадат от това.

Според Гаго Хуерта, президентът на Реал Мадрид не е отстъпил от своето предложение за две дивизии от по 20 отбора и финален плейоф, който да определи шампиона на Суперлигата, както и изпадащите от горната дивизия. Предполага се, че функционерът е направил компромис по отношение на участието на въпросните отбори в Шампионска лига, така че УЕФА да не загуби големите клубове за своя най-престижен турнир.

  Сподели
191