Ортега: Най-хубавото е, че Меси и Роналдо не получиха „Златната топка”


Н. Гавазов

Ортега: Най-хубавото е, че Меси и Роналдо не получиха „Златната топка”

Журналистът от испанската информационна агенция EFE Хосе Игнасио Ортега сподели своите впечатления от резултатите на гласуването за "Златната топка" 2018. Напомняме, че полузащитникът на Реал Мадрид и националния отбор на Хърватия Лука Модрич спечели наградата, прекъсвайки десетгодишното съперничество между Кристиано Роналдо и Лионел Меси.

"Дали Модрич заслужено получи "Златната топка"? Мисля, че да. Но най-хубавото в цялата ситуация е, че Меси и Роналдо не получиха наградата. Това вече е пробив! Втората добра новина е победата на хърватина.

Това решение не предизвиква никакви въпроси в мен. Човекът спечели Шампионска лига и доведе своя национален отбор до финал на Световното. Да, съгласен съм с това, че и в двата турнира той не във всеки мач се представи на впечатляващо ниво, но като цяло показа достойна игра.

Нека да обсъдим останалите варианти. Роналдо спечели Шампионска лига, но също не бе блестящ във всеки един мач, освен това играта му зависи от тази на останалите, включително в голяма степен от Модрич. Кристиано бе незабележим точно в полуфиналите и финала в Шампионска лига. А на Световното не го запомнихме с нищо. Меси пък изцяло се провали в главния футболен турнир сред националните отбори, а също и сред клубовете.

Мбапе? Той е най-близо до наградата, преди Роналдо и Меси, но се провали в евротурнирите. Гризман не постигна големи успехи с Атлетико. Само не ми говорете за Лига Европа! Това е смешно и много несериозно. А той не бе лидер в националния, нещо повече, мога да изброя петима от отбора на Дидие Дешан, които бяха по-добри от него. Азар? Това е най-добрият играч на Световното, но той няма нито един трофей.

Кажете ми, за какъв скандал може да става дума? Това е заслужена победа! Съжалявам само за едно: защо тази награда не получиха Шави и Иниеста?

Искам да отбележа такъв момент: Кристиано и Лео участват в церемонията по награждаването само когато самите те печелят. А това не е красиво. И на никой не му прави впечатление. На всичкото отгоре, те имат по пет спечелени "Златни топки", но всички знаем, че Роналдо заслужаваше само две награди, а аржентинецът три. За това те не бива по никакъв начин да се оплакват или да се правят на недоволни. Можеха да дойдат и да зарадват своя колега. Особено Кристиано, който проведе с Модрич 5-6 години в Реал. Португалецът трябва да вземе телефона и да поздрави своя бивш съотборник. Това е най-малкото, което трябва да направи. Вместо това, сестра му пише глупости в социалните мрежи, с които само го излага.

Дали Меси и Роналдо са по-добри от Модрич в глобален план? Да. Особено що се отнася до Меси. Роналдо е добър, но не е от най-добрите. Меси, Пеле, Ди Стефано, Кройф, Марадона – това е топът. Роналдо е на второто ниво, заедно с много други футболисти. Той вкарва много голове, красиви голове, но влиянието му върху отбора е минимално. За това не е най-добрият.

Победата на Модрич е и отчасти за това да бъде изгладена вината за всички тези, които заслужаваха наградата, но не я получиха през последните десет години, през които ФИФА я администрираше. Приемам тази версия, защото се допуснаха много грешки през последните години.

Сравнение между Модрич и Лестър? Да, това е чудо. В съвременния футбол, който е невъзможен без големите пари, агентите, пропагандата, рекламите, платените медии, пиара, такива истории като тази с Лестър и Модрич е глътка свеж въздух. Те правят футбола по-прост, по-човешки и внасят в него нови емоции", заяви Ортега.

  Сподели
434