УЕФА утвърди провеждането на нов клубен турнир в периода 2021 - 2024 г.


Н. Гавазов

УЕФА утвърди провеждането на нов клубен турнир в периода 2021 - 2024 г.

Днес, 2 декември, Изпълнителният комитет на УЕФА одобри създаването на нов (трети) клубен турнир в периода 2021-2024, съобщава официалният сайт на организацията.

Новият турнир, който получи работно заглавие UEL2, ще се проведе по същия начин като Шампионската лига и Лига Европа. На груповата фаза ще се представят 32 отбора. Форматът ще включва групов етап (осем групи от четири отбора), 1/8 финал, четвъртфинал, полуфинал и финал. Преди 1/8 финала ще има допълнителен кръг от плейофите. Той предвижда мачове между вторите отбори в групите от UEL2 и заелите трето място в групите на Лига Европа.

Новият турнир предвижда 141 мача за 15 дни. По същия начин, както в Лига Европа. Победителят в UEL2 ще получи билет за следващото издание на Лига Европа. Състезанията ще се проведат в четвъртък. По този начин срещите от Шампионска лига все още се играят във вторник и сряда, а Лига Европа и новият турнир ще се провеждат в четвъртък. Финалите на всички клубни турнири ще се провеждат в рамките на една седмица - в сряда (нов турнир), четвъртък (Европейска лига) и събота (Шампионска лига).

Новият турнир гарантира, че на груповата фаза на евротурнирите ще бъдат представени най-малко 34 асоциации (сега те са най-малко 26). Новият турнир ще бъде отворен за всички национални асоциации. Всички асоциации ще запазят същите общи квоти, както сега.

В цикъла от 2021-2024 форматът на Лига Европа ще бъде съобразен с формата на новия турнир. Преди 1/8-финалите  се въвежда допълнителен кръг на плейофите. Той предвижда мачове между вторите отбори в групитена Лига Европа и трето място в групите на Шампионската лига. Форматът на Шампионската лига и схемата за подбор ще останат непроменени.

  Сподели
428