Бъркотията в Ирак стана още по-голяма, ФИФА спешно се намесва


Н. Гавазов

Бъркотията в Ирак стана още по-голяма, ФИФА спешно се намесва

ФИФА даде една година срок на Футболната федерация на Ирак за уреждане на вътрешните си разногласия след хаоса в който изпадна футбола в страната след изборите през юли. Както е известно, седмица преди да се състоят изборите за нов президент на Федерацията, трима нейни висши служители и шефа на иракския футбол Хюсеин Саид бяха арестувани по подозрения в източване на средства.

Бе образуван нов Изпълнителен комитет, който пое функциите да управлява футбола в арабската страна. ФИФА обаче насрочи избори за нов президент и се обяви против намесата на правителството, заплашвайки, че ще изхвърли Ирак от световния футбол. Така на 24 юли се състояха избори на две места - в Багдад на новия Комитет, а в северния град Ербил, който е под американско командване заседаваха членовете на стария Комитет. Това направи бъркотията още по-голяма и принуди отново намесата на ФИФА.

На свое спешно заседания, Световната футболна централа реши да даде една година срок - до 31 юли 2011 година двете съперничещи си страни да изгладят различията си и да изберат само един ръководен орган.


Това е второ предупреждение на ФИФА към Ирак. През 2009 година шефът на футбола в страната бе уличен във връзки със Садам Хюсеин и бе арестуван, а по-късно подведен под отговорност. Малко след това властите в Ирак се опитаха да експулсират Саид заради връзките му с бившия режим, но ФИФА се намеси и босът бе възстановен на своя пост.

През 2008 година Ирак бе изключен за кратко от световния футбол, след като правителството се намеси в делата на националния олимпийски комитет - една година след като страната спечели Азиатската купа.

 

  Сподели
161