Милиардер е готов да инвестира 25 милиарда в нови турнири на ФИФА


Н. Гавазов

Милиардер е готов да инвестира 25 милиарда в нови турнири на ФИФА

Японският предприемач  Масаеши Сон е решил да инвестира във футбола, съобщава The New York Times. Според информацията, основателят на телекомуникационната  компания SoftBank, чието състояние се оценява на 20 милиарда долара е готов заедно с други инвеститори да инвестира в създаването на нови турнири под егидата на ФИФА за около 25 милиарда долара.

Съобщава се, че през последните няколко месеца Сон води преговори с ФИФА за създаване на два нови турнира - единият за националните отбори и четиригодишно първенство за клубните отбори с участието на 24 отбора. Вторият турнир трябва да замени сегашното Световно клубно първенство. Организирането на такъв турнир ще доведе до промени в съществуващия в момента календар на европейските клубни турнири.

Инвеститорите предлагат на ФИФА сделка за 12 години, като Световната организация ще получава по  2 милиарда долара, а за всеки клубен турнир по 3 милиарда долара.

По условията на този договор ФИФА ще владее 51 % от новата компания, която ще се занимава с организацията на турнирите. Инвеститорите пък разчитат да вземат под контрол игровия бизнес на Организацията (играта FIFA) и нейния мърчандайзинг.

Според плана Сон, той и президентът на ФИФА Джани Инфантино ще оглавят и назначат по члена в Борда на директорите на новата компания FIFA Digital.

Засега тази идея има и противница, тъй като президентът на УЕФА Александър Чеферин се изказа негативно за евентуално сключване на сделката: "Не мога да приема, че някои наши колеги, заслепени от преследване на печалби, разглеждат възможността за продажба на футболни турнири на неизвестни инвестиционни фондове".

Очаква се, че членовете на ФИФА ще се върнат към възможно обсъждане на сделка след Световното първенство в Русия.

Напомняме, че преди няколко дни  Стратегическия съвет по професионален футбол, в който влизат  Асоциацията на европейските клубове, Европейските професионални лиги, Европейското отделение на профсъюза на футболистите и УЕФА, изрази безпокойството си от новите предложения  на ФИФА за провеждане на съревнования.

  Сподели
356