В Европа са обезпокоени от намеренията на ФИФА за новите турнири


Н. Гавазов

В Европа са обезпокоени от намеренията на ФИФА за новите турнири

Днес в Лион се състоя среща на Стратегическия съвет по професионален футбол, чиито членове изразиха безпокойството си от новото предложение на ФИФА за провеждане на съревнования.

"Членовете на ССПФ сериозно изразяват своето безпокойство от процесите, които се отнасят до новите предложения на ФИФА за клубно Световно първенство и реализацията на проекта за Глобалната лига на нациите.

Нашето безпокойство е свързано преди всичко със сроковете и недостатъчната информация. Според мнението на ССПФ, процедурата трябва да е ясно определена, при това е нужно да се уважават интересите на съществуващите структури и органи.

Такива предложения трябва да отчитат общия международен календар и не могат да се приемат в изолация", се казва в изявлението.

Съобщава се също така, че на заседанието са обсъдени новите норми на клубното лицензиране и на финансовия феърплей, конкурентният баланс, социалният диалог и трансферната система на ФИФА.

ССПФ се състои от представителите на четирите главни организации на европейския футбол, Асоциацията на европейските клубове, Европейските професионални лиги, Европейското отделение на профсъюза на футболистите и УЕФА.

По-рано в пресата се появиха публикации за готвен от ФИФА нов турнир като Световно клубно първенство и Глобална лига на нациите.

Конкретно за клубния Мондиал стана ясно, че турнирът ще се проведе от 10 до 28 юни, като домакин ще бъде Китай. Общият брой на участниците ще е 24 отбора, като освен от Европа, ще има 3 от Южна Америка, по2 от Северна Америка, Африка и Азия. Още един отбор ще бъде избран след плейофи между най-добрия отбор на Океания и 4-я в Южна Америка. Схемата на състезанието предвижда тимовете да бъдат разделени в 8 групи по 3 отбора.

Право да се борят за новия трофей ще получат: Реал Мадрид, Барселона, Байерн Мюнхен, Милан, Ливърпул, Аякс, Интер, Манчестър Юнайтед, Ювентус и ПСЖ.

Още два клуба ще бъдат избрани от следващия списък: Манчестър Сити, Челси, Атлетико, Порто, Бенгфика, Борусия Дортмунд.

  Сподели
440