Зико се завръща у дома


.

Зико се завръща у дома

Зико трябва да върне отново Фламенго на победния път. След спечелването на титлата през миналата година представянето на традиционния клуб се влошава все повече и повече. Загубата на градското първенство (Рио де Жанейро), както и ранното отпадане в Копа Либертадорес, създадоха неспокойствие в шампиона на Бразилия. Освен това неколцина основни футболисти като националите Адриано и Вагнер Лав са пред напускане.

При работата си бразилският наставник по собствено желание няма да получава заплатата си директно от клуба, а от два спонсора. След като Зико бе уволнен от гръцкия топклуб Олимпиакос, "белият Пеле" оповести, че иска да си почине от треньорската професия.

Роденият на 3-и март 1953 г. в Рио де Жанейро кариока е част от най-популярните играчи в Бразилия, макар че никога не успя да спечели със селесао голяма титла. При трите си участия на СП (1978, 1982 и 1986) петкратните първенци все ги сполетява преждевременно отстраняване. Но Зико, отбелязал в 88 мача за Бразилия внушителните 66 гола, блестеше с превъзходна техника и висока игрова интелигентност. Освен той беше един от най-опасните изпълнители на свободни удари през 70-те и 80-те години на миналия век.

Между 1973 и 1982 г., както и между 1985 и 1990 г., Зико игра за Фламенго. С екипа на най-известния клуб в Бразилия той стана четири пъти шампион и носител на купата. Три пъти (1977, 1981 и 1982 г.) беше избиран за футболист на годината в Южна Америка.

Звездния си миг Зико изживя навярно във финала за Междуконтиненталната купа през 1981 г., когато изведе Фламенго до победа с 3:0 срещу Ливърпул. При това той даде всички асистенции за головете. С почти невероятните 508 попадения той беше заведен от ФИФА като най-добрия голмайстор на Фламенго за всички времена.

АЛЕКСАНДЪР ПАВЛОВ

  Сподели
105