Ако това ни е футболът, просто няма смисъл..!


.

Ако това ни е футболът, просто няма смисъл..!

На невиждани сцени от времената на атаката при Одрин стана свидетел българският зрител на двубоя Локо Мездра – ЦСКА. Множество обезумели фенове на “червените” нахлуха на терена в малкия северозападен град, за да търсят саморазправа с “любимите” си футболисти и треньори, с противниковата публика и въобще, с когото падне. Може би бяха ядосани от това, че отборът им бе слаб, или пък, че един “левскар” им направи знак да замълчат!? Не е ясно!

Най-големият парадокс обаче е, че в същото това време на около 3000 километра северозападна посока се играеше едно истинско дерби – това между Манчестър Юнайтед и Ливърпул. Пред близо 80 000 зрители, които също не са охранявани от полиция мърсисайдци играха почти толкова добре колкото и ЦСКА. Феновете им бяха ядосани и от спорна дузпа в полза на шампиона. Гол им вкара юноша на Евертън. Но не нахлуха на терена. Едва ли някой си го е помислил дори.

Ден след баталните сцени компетентните органи на БФС трябва да решат какво точно се случило в този мач. Правилникът е категоричен – решението трябва да е служебна победа за тима от Мездра и 3 мача наказание без публика за “армейците”. От ЦСКА поискаха преиграване, което е свещена наглост. Инцидентите били дело на провокатори. Едва ли някой трезвомислещ би повярвал, че наличните чужди елементи в хомогенна среда, каквато е пътуващата агитка няма да бъдат изритани като грипен вирус от силна имунна система. Или за да бъде по-ясно – провокаторите щяха да изядат як бой от истинските фенове още преди да започне мачът, а техният предводител, носещ прякора на Мусолини нямаше да се подсмихва при гледката на случващото се.

И тук изниква въпросът дали публиката помага на отбора, в който се кълне? За да си отговорим ще направим нова аналогия с онзи мач на 3000-те хиляди километра на северозапад. През първото полувреме на Неманя Видич му хрумна да върне една топка към вратаря Ван дер Сар. Мощният рев на публиката, забелязала дебнещия Торес отказа сърбина от намеренията му. През втората част Дарън Флетчър овладя една топка в центъра. Отново “червената армия” го предупреди, че зад него идва Джерард. Първият случай можеше да има цената на гол, от там на точка или три, и дори на титла!?

В същото време в Мездра, феновете вместо да подкрепят изоставащия тим го закопаха. Защото единственото решение, което БФС може да вземе е служебен успех за домакините. Феновете закопаха и себе си, защото според същото правило те няма да могат да посещават 3 срещи на тима си. Логично е да бъдат “наказани” от ръководството на клуба си с по-скъпи билети, с което да се компенсират загубите от глобата, която ще бъде наложена. Разбира се, БФС не е длъжен да вземе правилно решение и да реши безумното преиграване, угаждайки за пореден път на гранд (защо едно търговско предприятие (ПФК ЦСКА АД) да търпи вреди заради поведението на своите клиенти). Друг вариант е срещата да се доиграе, както се прави в случай на лошо време. Нима това, което се случи на терена не бе буря?

И за да не взима такива абсурдни решения, най-добре БФС да анулира първенството; да обяви една (ако трябва и повече) нулеви години, в които поне 8 отбора да покрият минималните критерии за лиценз от УЕФА и да се започне на чисто. Защото ако това е футболът тук, просто няма смисъл от него.       

Снимка: sportal.bg

  Сподели
247