Шампионски манталитет


В. Мухарски

Шампионски манталитет

Първенството в "А" група (или Първа лига) вече стартира - изиграха се 4-ри кръга и е факт, че паднаха първите оставки. Логично най-коментирана е тази на Христо Янев. Естествено никой не желае да спомене за добрия отбор, който Сашо Томаш е спретнал и макар да носи доста "забавно" име, все пак не може да не се стигне до извода, че треньорът и изпълнителният директор на Ботев Пловдив също подадоха оставки след двубоя си с Верея. Но както и да е.

Христо Янев и неговото напускане... Доста се изговори и написа и все в подкрепа на младия треньор. И няма как да е иначе. Човекът спечели Купата на България от "В" група! Постижение, което остава завинаги в историята. Повечето "компетентни" мнения са, че новият румънски наставник на ЦСКА е грешка. Правят се сравнения за това, че Йорданеску и Янев са на едни години, а нали причината за това, българското момче да си тръгне, били неопитът и мисълта, че не е готов за елитния футбол.

Много хора забравят за манталитет! Шампионският манталитет. Нещо, което отделя ЦСКА и Левски от другите отбори в България. Това да искаш да спечелиш титлата на всяка цена. Присъщо на малцина отбори в техните страни. Всички бяха против, когато Флорентино Перес махна Карло Анчелоти - треньорът, с който Реал Мадрид спечели 10-та. Ето, че дойде Зидан и мадридчани вече имат 11-та. Манталитет! Сменяш треньора, когато искаш непременно да печелиш. Да, аналогът с България не е много на място и да, Лудогорец е шампион и в момента е с класи над всички останали. Но, когато този "разградски проект" стартираше, тогава Домусчиев разправяше на хората, че конкретни цели няма. Тогава и нямаше чак толкова много чужденци в този тим, а по-скоро се разчиташе на отхвърлени български играчи с яки прякори, като Бадема, Деко и дори Съни. Същият, дето в момента е капитан и на националния ни отбор.

Манталитет. При Лудогорец имаше липса на такъв (сега, разбира се самочувствието е доста приповдигнато). Ако не се класират за евротурнирите, тогава никой нищо няма да им каже. Ако го направят - ОК, ще гледаме Арсенал на живо. Обаче ако ЦСКА или Левски не се класират вече си е новина! Не, че последните години, като се класират и правят нещо значимо, но това вече е друга тема.

Но да се върнем на треньорската рокада при "армейците". По този начин шефовете показват, че търсят титлата на всяка цена! По този начин те казват, че правят промяната, още докато не са загубили нови точки. Никой не се сърди на Ицо Янев. Доколкото чух на вчерашната пресконференция, Стоичков каза, че вратите за този млад специалист са широко отворени, давайки пример с това колко често Димитър Пенев се е завръщал като треньор на клуба. Но сега смяната си беше наложителна. Нямаше да бъде, само ако го нямаше въпросния шампионски манталитет и търсене на титлата веднага! Спокойствие в ЦСКА няма, никога не е имало и няма и да има!

И относно това, което някои казват, че това не е ЦСКА, а е Литекс... Това е ЦСКА! Макар да е печелил титли, не помня Литекс да е играл с шампионски манталитет (целите на "оранжевите" почти винаги бяха свързани само с евротурнирите). Не помня играчите на Литекс след всеки мач да са имали навика да ходят при хилядите на трибуните и заедно да пеят силно за любимия отбор - точно така, това го е имало и има само при ЦСКА. Тези момчета, които идват от Литекс са закърмени с червената идея от самия Христо Стоичков.

Някои ще кажат: "Добре, но това с лиценза на Литекс и Чавдар са номера. Виж документи, сменени ад-та". Аз, обаче не знам с какво са виновни феновете на ЦСКА за това, че живеем в държава, която или не желае, или не знае как да си вземе парите, които й се дължат! Всички ние сме наясно с това, кои бяха собственици на тима последно време. Сега не бившите шефчета, а привържениците на "армейците" са принудени да изплащат тези грехове. Истинските фенове се червят и се чудят, какво да отговорят, когато някой ги пита: "Бе, ти ся, от кое ЦСКА си, ха-ха"? Точно така, държавата позволи да има две АД-та ЦСКА (а истинското - онова от 1999-та бавно да бъде закрито) - новото дружество наскоро бе създадено и ще играе на националния стадион "Васил Левски" в областните групи... Има и много привърженици, които няма да подкрепят нито едно от двете. От това печели футболът у нас, предполагам... Колкото по-малко фенове, толкова по-добре... за някои хора...


Снимка: Официален сайт на ЦСКА

  Сподели
517