УЕФА: Футболът в България е по цървули


.

УЕФА: Футболът в България е по цървули

Футболът в България е гола вода, съобщава в днешният си брой "7 дни спорт". Няма пари, не изкарва почти нищо, няма и интерес към него. Това сочат данните от финансовото и маркетинговото проучване на УЕФА. Мащабният доклад от 86 страници обхваща 732 футболни клуба от елитните дивизии на всички страни в Европа.

Че сме зле, зле сме, това си го знаем. Новината обаче е, че сме много зле.

"А" група не печели почти нищо, сочат данните от УЕФА. В класацията по приходи ни слагат в групата на малките при Фарьорските острови и Люксембург. Там клубовете изкарвали средно между 350 000 и 1.25 млн. евро на сезон. И в България било същата мизерия, съобщава УЕФА. Дори Беларус ни минава по среден приход на клубовете си. Хората там не си играят, а гледат да заработят нещо. Затова не е чудно, че БАТЕ (Борисов) два пъти поред изрита отзад Левски и Литекс. Като си беден, нормално е да те бият трактористите от Беларус.

Даже в Казахстан отборите изкарвали повече от нашите, съобщава УЕФА.

По пари поне Албания е зад нас. По посещаемост обаче и албанците са ни изпреварили. Там ходели по 3463 зрители на мач. В "А" група няма и три хиляди. И в Казахстан имало повече зрители по стадионите. Сигурно първенството им е интересно, иначе за какво да ходят.

Докладът на УЕФА показва, че футболът в България е по цървули. В Европа хората правят стадиони, печелят пари, затягат критериите за лиценз. А у нас лиценз преди сезона дадоха дори на пловдивското недоразумение на Христолов. За Европа не ставало, но за "А" група - важи, обясниха хората на Боби Михайлов. Видя се как свърши тази работа.

В други страни това няма как да стане. В Босна например, за да играеш в първа дивизия, трябва да покриваш изискванията за участие в европейските турнири. Затова всички отбори там имат лиценз за Европа. Нормално - като не ставаш за Европа, какво ще дириш в елитното национално първенство? Същото е в Андора, Исландия и Лихтенщайн. А при нас лицензите се раздават едно към гьотере.

Когато УЕФА ти казва, че си цървул във футбола, няма как да имаш успехи. То е ясно - от всяко дърво свирка не става. Най-много чутура да излезе.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
288