Венцислав Живков: ЦСКА не може да бъде втори


.

Венцислав Живков: ЦСКА не може да бъде втори

Изпълнителният директор на ЦСКА Венцислав Живков говори вчера за треньорската рокада в клуба и причините, които са довели до смяната на Любослав Пенев с Миодраг Йешич. Шефът на червените разясни, че основните разногласия между ръководството на клуба и вече бившия треньор са свързани с целите на тима през този сезон и заплатата на специалиста.

- Г-н Живков, знаете ли вече със сигурност кой ще бъде треньор на ЦСКА през пролетния полусезон?

- Всичко е напълно ясно. Новият ни треньор се казва Миодраг Йешич. Очакваме той да пристигне в България и да започне работа в клуба. Събрахме се ръководството и взехме решение да се разделим с Любослев Пенев. Помощник на Йешич ще бъде Адалберт Зафиров, който беше треньор на дублиращия отбор, а след това водеше един от тимовете в школата на клуба. Новият треньор ще доведе със себе си още двама свои помощници, които да отговарят за кондиционната подготовка и тази на вратарите. В ЦСКА няма хаос, при нас просто е динамично. Така е в големите отбори. Няма никакви поводи за притеснение.

- Футболистите говориха ли с вас за това ваше решение? Какво мислят те за освобождаването на Пенев?

- Може би обсъждат помежду си треньорската рокада, но никой от тях не е говорил с мен на тази тема. Няма никакви въпроси. Нормално е и да няма такива, защото тези решения ги взима надзорният съвет, а не те. Твърди сме в позицията си, крачка назад няма да правим. Дано успеем в това ново начинание.

- Какво ще правите с неустойката по договора на досегашния треньор?

- Ние приехме оставката на Пенев от 6 ноември. На документ е записано, че той ще остане треньор до началото на зимната подготовка. Оставаха още няколко мача до края на есенния полусезон и заради това не приехме оставката му още тогава. Целта беше да не се нагнетява напрежение в отбора, предстояха още два мача в Лига Европа. Лично аз още тогава уведомих Любо за този протокол. Той беше наясно, че си тръгва в началото на новата година. Само хубави думи мога да кажа за господин Пенев. Той е голям спортист, изяви се като добър треньор, постигна достатъчно много резултати. Разделихме се като приятели. Пожелах му да продължи да се развива в треньорската кариера. Разговорите с него бяха на много възпитано и културно ниво.

- Дължите ли някакви пари на Любослав Пенев?

- Да. Имаме да му изплатим една заплата, тази за декември. Тя ще му бъде дадена в най-скоро време и се разделяме с него по взаимно съгласие. Това е най-добре за клуба, за мен лично. Нищо че Любо ми е приятел. Вярвам, че всичко в клуба ще бъде наред занапред. Не мисля, че е нужно той да иска неустойка по договора. Пенев получаваше огромна заплата за българските стандарти - 50 000 лв. на месец. Взимаше тези пари, а сме втори. Не сме лидери в първенството, а изоставаме на 4 точки от Литекс. Предложихме му да намали възнагреждението си. Все пак е криза и е несериозно в тези времена да даваме такава заплата за второ място в "А" група. Искахме да се разберем, но не стана. Щеше да си вземе тези пари от месечните възнаграждения във вид на бонуси, ако спечели титлата и купата. Щеше да вземе значителна премия и при евентуално влизане в групите на Шампионската лига. Предложението на г-н Димитър Борисов беше много разумно и щедро. Не знам защо Пенев не се съгласи. Трябваше да прояви малко повече разбиране. Яд ме е, че не го направи. Казах му го в очите.

- Високата заплата на Любослав Пенев ли е основният проблем на ЦСКА?

- Вижте сега, достатъчно инвестиции се направиха в този клуб. Знаете какво наследство получихме.
Тук не е плащано с години нищо на никого
Наляха се толкова много пари. Това са лични средства на собствениците Иво Иванов и Митко Борисов. Те искат резултати. Нормално е да бъдем шампиони, но не сме. ЦСКА не може да бъде втори. Аз също лично не искам да съм втори. Това, че Любо не може да поеме ангажимент и да ни гарантира титлата, беше другата причина да тръгнем в различни посоки с него. Друга алтернатива пред нас и ЦСКА няма. Трябва да сме на върха.

- Имаше ли някой от ръководството, който да застане зад него и да е против освобождаването му?

- Не. Всички бяхме напълно единодушни за смяната на Пенев. Нито един не беше "за" той да остане. Още преди десетина дни говорихме с Любо. Просто нямаше как да продължи да взима 50 000 лв. на месец, при положение че даваме 60 000 лв. възнаграждения за същия период на всички служители общо, както на Панчарево, в ДЮШ, така и тук, на стадион "Българска армия".

- Новият треньор Миодраг Йешич наясно ли е със състоянието на отбора и работил ли е по селекцията? Всичко ясно ли е около подготовката?

- Йешич не е работил по селекцията в ЦСКА. Може би и той ще поиска някои нови футболисти, още не сме говорили с него на тази тема. Просто всичко се разви много бързо и нямахме време за това. Ще уточним с него тези неща. Иначе подготовката е ясна. В неделя отборът лети за "Албена". Ще остане там до 30 януари. После е вторият лагер в Анталия, Турция. Там ще се изиграят няколко контроли със силни противници като Спартак (Москва) и Слован (Братислава). Подсилихме се с доказани и класни футболисти. Има интерес и към наши играчи. Не е изключено да се разделим с някои от тях при добра оферта. Йешич знае за всичко, което се случва тук.

- Той по-ниска заплата от Пенев ли ще взима?

- Значително по-ниска. Попитахме го какви са неговите финансови условия. Знаете ли какво ни отговори той? Каза, че щом звъним от ЦСКА, не може и дума да става за пари.
Голямото му желание е да спечели дубъл в края на сезона, отново да вдигне титлата с ЦСКА. Вярвам, че ще постигнем желаните резултати заедно с него.

- Димитър Димитров-Каубоя беше доведен на Армията от Любослав Пенев. Какво ще стане сега с него?

- Димитров ще продължи да работи в клуба. Видяхте, че дори потича с футболистите на първата тренировка. Доволни сме от него и няма причина той да не продължи да изпълнява своите задължения. Относно щаба на Любослав Пенев - предложихме на всички да продължат работа в школата. Ако не приемат, ще се считат в оставка. При този вариант ще се разделим и с тях.

- Ще говорите ли и с футболистите за евентуално намаляване на техните заплати?

- Няма как да не предприемем този ход. С това, което се показва като игра, е невъзможно играчите да взимат такива големи суми за месечни възнагреждения. Дано ни разберат. Заплатите в ЦСКА са ненормално високи и трябва да се направи нещо по този въпрос.

Ангел Домусчиев (7 дни спорт)

  Сподели
274