Домусчиев: Футболът трябва да стане по-чист


Н. Гавазов

Домусчиев: Футболът трябва да стане по-чист

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев даде обширно интервю за испанския всекидневник AS, което вестникът постави на заглавната си страница. В него българският бизнесменът разказва подробно своята версия за това, как е поел отбора от Разград и е започнал да инвестира пари в клуба.
"В Разград имаме голяма фармацевтична фабрика, където работят хиляди хора. В града от 1945 година има отбор, който се казва Лудогорец, но през 1999-2000 година тимът фалира. През 2001 година група ентусиасти започнаха от нулата, като идеята им беше да работят с млади хора и деца. Това бяха бивши футболисти на Лудогорец, включително и президентът Александров. Той беше двигателят и организираше всичко в аматьорската лига. Започна да работи с нашата корабостроителница във Варна през 2008 година и така се запознах с проекта", заяви Домусчиев.

"Започнах да влагам по малко пари, за да им помагам. Първо 25 хиляди евро. Александров ми се обади, когато отборът се изкачи в по-горната група, защото се нуждаеха от по-голям бюджет. Попитах: "Колко са ви необходими?" и той каза: "250 хиляди". Реших да помогна, но с условието, че назначим наш финансов директор и наши хора, които да контролират инвестициите. И така, през сезон 2010/2011 влязохме в елита. Разучихме какво е необходимо и организирахме нещата с най-добрите професионалисти. След това историята я знаете... Три години поред сме шампиони на страната. Първия сезон направихме требъл, миналият - също. Това е една история, която я нама другаде по света. Миналата година играхме в Лига Европа и отпаднахме във втория кръг от плейофите от Валенсия, но преди това победихме ПСВ, Динамо Загреб и Лацио", каза още собственикът на Лудогорец.

"Не харесвам клубовете, които не уважават финансовия феърплей, когато има големи руски олигарси или пари на богати арабски семейства. Футболът трябва да стане по-чист. Инвестициите ми в Лудогорец са социален проект. Ние изградихме тренировъчни лагери, възстановихме стадиона и изграждаме друг. Но аз не съм като арабите, които влагат пари, печелят и си отиват", споделя още Домусчиев.

 

  Сподели
226