Ботев Пловдив с труден успех над Черно море


FUTBOL-TV

Ботев Пловдив с труден успех над Черно море

Отборът на Ботев Пловдив записа драматична победа над гостуващия Черно Море в мач от трети кръг на "А" група. "Жълто-черните" се наложиха с 2:1, като развръзката отново дойде в заключителните минути на двубоя. Гол и асистенция за "канарчетата" записа Томаш Иршак. Чешкият халф откри резултата в 18-ата минута, а в 84-ата пусна ювелирен пас за Юнес Хамза, който осигури победата на Ботев. За гостите се разписа Стенио Душ Сантош в 44-ата минута.

Двубоят се игра пред празните трибуни на клубната база в Коматево, пред която обаче отново бе претъпкано с фенове на отбора, които изгледаха мача на специално поставена видеостена.

Момчетата на Вили Вуцов започнаха мача по-активно и логично взеха ранен аванс. В 18-ата минута Томаш Иршак открадна топката от футболист на "моряците" напредна сам в половината на гостите и с удар в далечния ъгъл опъна мрежата зад Китанов за 1:0.

Силните минути за "канарчетата" продължиха и те пропуснаха да увеличат своя аванс. В 21-ата минута Иршак намери с прецизен пас зад защитата Цветелин Чунчуков, който овладя на гърди и шутира, но Китанов спаси. Последва отменен гол на Иван Цветков заради фаул в атака на Чунчуков. В 34-ата минута дойде ред и на Черно море да застраши вратата на Ботев след силен шут от пряк свободен удар на Симеон Райков и добра изява на Михаил Иванов.

В 36-ата минута Мариян Огнянов потърси с мек пас по въздуха зад защитата Вандер Виейра, но малко не достигна на бразилеца да овладее топката в головата позиция, на която се бе озовал. Три минути по-късно Иван Цветков си откри добра позиция за шут в наказателното поле, но изстрелът му мина встрани от вратата. В 41-ата нова добра намеса направи Михаил Иванов, който извади удар с глава на Мирослав Манолов.

Когато полувремето отиваше към своя завършек, гостите стигнаха до изравнителен гол. Той падна в 44-ата минута след центриране от корнер и разбъркване в наказателното поле на Ботев, при което най-съобразителен бе Стенио, който отблизо вкара с помощта и на напречната греда.

Ботев потърси връщане на аванса си още в началните минути на второто полувреме. В 49-ата Йордан Христов центрира отлично към Росен Колев, който с глава изпрати топката покрай левия страничен стълб на вратата на варненци. Минута по-късно Цветков проби отдясно, но завършващият му пас не намери негов съотборник. "Жълто-черната" атака обаче продължи, но в завършека й Вандер стреля в аут.

В 65-ата минута Мишо Иванов спаси тежък удар на Стенио от дистанция, а две по-късно пред отсрещната врата Росен Колев засече центриране на Цветков от корнер, но никой в жълто-черно не стигна до топката, за да я вкара в мрежата.

В 71-ата опасен пробив на Христов отдясно завърши с центриране пред вратата към нахлуващите Чунчуков и Хамза, но единственият около тях защитник успя пръв да стигне до топката и да изчисти в корнер. Черно море също използваше всяка добра възможност да атакува и при една от тях Манолов стреля диагонално, а Михаил Иванов с поредната си стабилна намеса отклони добре насочената топка в корнер. След ъгловия удар Живко Атанасов стреля с глава покрай вратата. В 80-ата минута шанс се отвори и пред Иван Цветков, който опита да насочи топката в далечния ъгъл, но без успех.

В 84-ата минута Ботев стигна до така жадувания втори гол след брилянтна асистенция на Томаш Иршак и безпощаден завършващ удар на Юнес Хамза. Чехът пусна топката в дълга "чешка уличка" през защитата, а след нея изскочи тунизийският стрелец, който моментално я изпрати покрай Китанов за крайното 2:1.

В заключителните минути "канарчетата" можеха да стигнат и до трети гол след комбинация на скорост между Огнянов и Христов, но в крайна сметка резултатът остана непроменен.

Така след изиграването на 3-ия кръг в първенството Ботев е с актив от 7 точки, колкото има и ЦСКА. Двата отбора делят първото място в класирането, а в следващия кръг "канарчетата" приемат състава на Литекс.

Снимка: Официален сайт на Ботев

  Сподели
242