До кога господин Момиров, до кога?


.

До кога господин Момиров, до кога?

В сряда успоредно с мачовете от Шампионската лига се изигра и отложения мач от третия кръг на А група между отборите на Левски и Литекс. Въпреки европейските мачове, този мач бе най-коментриан и сигурно ще се говори за него още дълго. Причина за тоава беше съдийската тройка начело с главния рефер Николай Йорданов. По принцип винаги съм се стремял да не коментирам съдиите, но с този мач търпението ми към тях се изчерпа.

Безспорно грешки имаше и в двете посоки. От щаба на Левски изригнаха срещу съдията след края на мача, което е нормално за България. Ненормално бе поведението на Литекс, които също можеха да претендират за доста положения, но не го направиха. Едва ли ловчанлии са променили българския си манталитет. Интересен факт е, че същият съдия развали и мачът между Левски и Локомотив София, отново на Герена. Странно, един и същи съдия разваля два мача на Левски, като президентите и на двата противникови отбора са в Изпълкома на БФС. Някой ще каже авторът е болен, търси под вола теле, теории на конспирацията. Може и така да е, но не мога пропусна този факт. А като прибавим и съдийските грешки срещу Левски в мачовете със Сортист и Локо Мездра, нещата започват да намирисват.
Да си припомним и срещата между Черноморец и Литекс. Тогава отново един чернодрешко развали мача, като откровено подпираше ловчанлии. Реферът на този мач  Станислав Тодоров изгони двама футболисти на Черноморец и свири обратен фаул, от който последва победния гол за Литекс..
В друг мач от А група се изправиха отборите на Локомотив София и ЦСКА. Съдия тогава бе Стефан Спасов – Пастата, който свири мача все едно за първи път стъпва на футболния терен. И ако приемем думите на играчите на ЦСКА, че Спасов е казал „свирих дузпа за тях, защото не съм сигурен, че има за вас” за чиста монета и като имаме предвид безобразното му съдийство като цяло, се вижда, че нещата са много сериозни и са излезнали от контрол.

В тази ситуация единственото определение за тези рефери е „слаби съдии”, но някои биха казали „Защо слаби, а не поръчкови?”. И наистина като се има предвид, че мачовете, за които говоря са между първите 5 отбора в класирането, че тенденциозно се свири в полза на два отбора, че президентите на тези два отбора са членове на Изпълкома на БФС, човек може да стигне до такива заключения.

Няма да отделям внимание на съдийските тесли във вреда на отборите от по-долната част в класирането, защото сигурно една седмица няма да ми стигне да изброявам глупостите направени от реферите.

Предвид тези си разсъждения се запитах някои въпроси. До кога господин Моморив, до кога? До кога трябва да търпим съдиите да развалят и без това малкото качествени мачове в шампионата ни? До кога вие ще ги търпите? До кога ще излизате с необосновани коментари, по адрес на този или онзи отбор? До кога тези тримата, за които говорих, ще продължават да тормозят феновете и отборите? До кога Вие и вашите подопечни ще се подиграват с труда, здравето и времето на футболисти и фенове?

След като се съмнявам, че ще получа отговори на тези въпроси, си отговорих сам и стигнах до извода, че изходите от ситуацията са два. Първият, колкото и да е неприятен за някои, е да се викат рефери от чужбина.

Вторият е доста краен, но както е тръгнало май е най-практичен. Шампионата да се прекрати още сега, да се присъди служебна титла на Литекс, а Локо София директно да получат квота за евротурнирите и да приключваме с тази пародия на футбол и футболни правила. И чрез двата метода ще се покажжат червени картони, само че чрез първия на родните арбитри, а чрез втория както на тях, така и на управляващите футбола ни.

Така всички ще са доволни, едни ще са шампиони, други в евротунирите, пък останалите... останалите поне ще спрат да си късат нервите.

ДИМИТЪР АНГЕЛОВ

 

  Сподели
220