АД-то на Батков превърна Левски в ад


.

АД-то на Батков превърна Левски в ад

Това, че Тодор Батков вря в казана на собствената си глупост, може и да не е най-голямата грешка в 8-годишното му управление, но е толкова показна, че вицовете за необикновените приключения на четиримата „сини" в Русия са на път да изместят историите за мутри, блондинки, иванчовци и Марийки. Разбира се, цялата тази случка, която съвсем логично ще се включи във фолклора редом с онези 7 минути от Антверп, може да се окаже дори полезна за Левски. Защото дори феновете в триъгълника Сухата река - Герена - Хаджи Димитър са стигнали до прозрението колко вреден е олигархичният кретенизъм на Батков. Трябва да бъде проклинат и онзи ход на бившия спортен шеф Цвятко Барчовски, който преди 11 години превърна професионалните клубове в задължителни АД-та. Така стана възможно президенти аматьори
да душат с клупа на некомпетентността най-големите ни клубове


На същия този управленски терор дълго бяха подложени ЦСКА, Берое, Локо (Пд), близо десетилетие гине и Ботев.
Но нека се върнем към конкретния случай с Левски, където Батков е надскочил едновременно както собствения си финансов праг, така и прага на компетентността си. Левски не е евтино удоволствие и поради липсата на самофинансиране е безспорна необходимостта от наливането на външни средства. Левски не се побира в бутилка сливенска ракия или недостроен комплекс край Бургас, за да се мери единствено с езика на счетоводителите.
При положение че Батков не може да си позволи клуба, е нужна рационална схема с допълнителни акционери. Адвокатът обаче показва крепостно отношение към клуб, играчи и публика благодарение на пълния си монопол. Без какъвто и да е коректив на управление Левски е обречен и на практика от 2007 година упадъкът е непрекъснат и изглежда непредотвратим. Абсолютната власт на Батков вече се простира не само по отношение на финансовите, но и на кадровите и спортно-техническите въпроси. Батков освобождава играчи, Батков прави треньорски въртележки, Батков е последната институция по въпросите на работата в школата. И докато в Барса фенската групировка „Синия слон" решава избори и може да смени неуспешно правителство, на „Герена" Батков е яхнал трактора и гази наред - идеи, принципи, другомислие. Стигна се дотам да претегляме колко сходни души са адвокатът и Лупи. Тези двамата направиха така, че „сини" и „червени", вместо да си мерят титлите и европейските успехи, да спорят дали
гафът с лиценза на ЦСКА или туроператорската одисея е по-голяма глупост


Сашо Томов обаче бе изритан не и без натиска от страна на „червените" привърженици, а сега въпросът е дали „синьото" недоволство ще е достатъчно силно. Феновете от „Армията" обаче винаги са отстоявали по-силно, аргументирано и безпощадно позицията си и затова настоящият случай ще бъде тест и за публиката от „Герена". Въпреки това най-логичното вероятно ще се случи и до месеци или дори до седмици Батков ще бъде поставен в положението на Митьо Селския и ще поведе окопна война с феновете, която ще изтощи напълно клуба. Собственикът на „сините" изчезна многозначително след руската операция и няма да е чудно, ако последва примера на Христолов и започне все по-рядко да се появява на „Герена". Това е най-очакваният му ход и единственият въпрос е колко дълго може да държи Левски в ръцете си напук на икономическата логика.
В цялата история с пътуването за Рубин (Казан) обаче най-лошото не е дали Батков е бил подведен от букмейкъри провокатори, от собствената си глупост или от двете едновременно, а че в навечерието на мача с ЦСКА показа абсолютен нихилизъм. Същият, който след провала в евротурнирите му позволи да задраска и последната надежда на „сините" фенове - вечното дерби. Сега на Батков му остава да разпише смъртната присъда на клуба или сделката за продажбата на контролния пакет.

АНГЕЛ КИШИН, "Меридиан мач"

 

  Сподели
265