Има нещо гнило в ...


.

Има нещо гнило в ...

Не уважаеми читатели, гнилото не е в Дания, гнилото е в Левски София.

Левски, един от двата най-големи български отбора. Левски, най-обичания и най-мразения отбор в България. Левски, 26-кратен шампион на България. Левски, първия български отбор в групите на Шампионската лига.

Снощи това не беше този Левски, който води хиляди на стадиона, който кара милиони да сядат пред телевизорите. И това не е от вчера или от миналия ден. От няколко години това не е този Левски, заради който феновете остават без глас и са готови на всичко.

След влизането в Шампионската лига, Левски тръгна на долу. Всички купи, титли и победи, които са постигнати от тогава, не са заради ръководството или играчите, а са въпреки тях. Защото в отбора имаше мъже, имаше левскари, имаше дух. За съжаление всичко това за няколко години постепенно се изгуби.

Въпреки неубедителните игри, всички признаваха, че Левски е клубът, в който се работи най-професионално. През последните 48 часа, това бе опровергано с такава сила, че ще трябва много време на хората, отново да повярват в професионализма на служителите в клуба.

Да, точно така, говоря за сагата с карето футболисти. Знам, че на много хора има писна в последните два дни да се говори само за това, но ще се опитам да синтезирам нещата.

В четвъртък Левски получават мним факс, чрез който Рубин Казан прави умопомрачителна за нашите стандарти оферта за Живко Миланов, Юсеф Ребех, Зе Суарес и Дарко Тасевски. Говори се за сума, близка до тази, която би взел клуба ако бе влезнал в групите на Шампионската лига. В петък в София пристига човек, който се представя като представляващ Рубин. Постигната е договорка и играчите потеглят за Русия, в деня на дербито с ЦСКА. В Русия им се правят медицински прегледи, но в последния момент представителят на Рубин започва да се пазари и в крайна сметка до сделка не се стига. Всичко това се случва при затворен трансферен прозорец. Докато се разиграва сагата, няколко медии от България се свързват с хора от ръководството на Рубин, които отричат категорично за какъвто и да било интерес към някой от Левски. В крайна сматка карето се прибира в България, след мача с вечния съпеник без подписани договори.

Знам, на накои това им се струва като сапунен сериал, но за съжаление е действителност.

Предвид създалата се ситуация, аз като един обикновен фен на футбола си задавам следните въпроси:

Защо Рубин 8 кръга преди края на първенството ще привлича футболисти, които не може да картотекира в европейските турнири? Защо при затворен трансферен прозорец, УЕФА прави компромис точно за Рубин? Защо този компромис се прави точно в деня на "вечното дерби"? Защо никой от ръководството на Левски не се свърза по телефона с някой от ръководството на Рубин? Защо никой от ръководството на Левски не видя, че последните два мача Рубин игра с титулярния си състав? Защо Тодор Батков, за първи път откакто е президент на Левски, пропусна дербито? Дали работещите в Левски са пълни балами или пък по-незнайно какви причини това е подготвен сценарий?

Едва ли някой може да отговори на тези въпроси, но нещо определено намирисва. Появиха се какви ли не теории и спекулации, които няма да коментирам, но определено тази история започва да заприличва на историите на Сашо Томов в ЦСКА и на Димитър Христолов в Ботев. А нали знаете какво се случи с гореспоменатите господа?

Много ми е интересно, дали някой от ръководството на отбора ще излезна като мъж и ще обясни какво точно се е случило? Едва ли, защото Тодор Батков си е направил добре сметката кой да назначи в ръководството.

Много бих искал точно в този момент да чуя някакъв коментар от Даниел Боримиров. Както знаете, след освобождаването му, Борето заяви, че може да говори много, но няма да е коректно към любимия му клуб.

Определено след тази сага, трябва да падат глави. Но лично аз се съмнявам, че това ще се случи. Дано все пак господин Батков ме опровергае е уволни виновника за всичко това, ако въобще има виновник. Защото знете, че в България и в частност в Левски, винаги някой друг е виновен, но не поглеждаме в собстената си къща.

Определено с всички тези истории, Левски с много бързи темпове се приближава към дъното. Дали това е дъното или има още на долу, само времето ще покаже. Но ако в клуба искат да тръгнат на горе, трябва да се направят радикални промени. А както е казал народа, рибата се вмирисва от към главата. В Левски едва ли ще изхвърлят точно "главата", но трябва да се започне от някъде. Най-вроятно, от към "опашката".

За съжаление всичко това накърнява реномето на България и в частност на футбола ни. Как ли ще ни гледа Европа след тези скандали? Ще ви отговоря, ако към момента ни имаха за хора втора ръка, вече ще ни гледат като хора трета ръка. Едва ли го заслужаваме, но след всички простотии в двата ни най-големи отбора, ще е точно така.

Жалкото в цялата история е, че от всичко това страдат феновете. Тези хора, които отделят последните си пари, за да си купят билет за мач, не заслужават такава подигравка с любимия им клуб. Тези хора, които винаги са били верни до последно сега ще бъдат обект на подигравки от всички. Те не са виновни, но всичко което става в клуба се асоциира с тях. Именно заради тях се моля, всичко да излезне на яве и виновникът за случващото се в Левски през последните няколко години да бъде разкрит.

 

снимка: БТВ

Димитър Ангелов

  Сподели
270