Във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа…


FUTBOL-TV

Във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа…

"Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се."

С полагането на тази клетва всеки министър в България встъпва в длъжност. Процедурата при назначаването на Мариана Георгиева за министър на младежта и спорта не е била по-различна. В свое изказване от днес тя даде ясно да се разбере, че няма да се съобразява с дадената клетва.

Каква е причината? След добрите игри на българския шампион "Лудогорец" и достигането на тима до плейоф за влизане в групите на Шампионската лига се стигна до предния български парадокс. Жребият в петък може да определи разградчани да са домакин в реванша на 27 август и тъй като единственият стадион с лиценз от УЕФА е Националният стадион "Васил Левски" ще се получи неприятен конфликт. На 30 август около 50 000 души очакват грандиозното шоу, което ще им предложи легендата на Pink Floyd Роджър Уотърс. "Стената", с която израснаха няколко поколения е събитие, което може да се измери само с мач от последната фаза на турнира на богатите.

И тук идва въпросът, какъв е интересът на Народа? Дали право да ползват националния стадион имат 50 000 или 5 000? Защото точно толкова ще присъстват на мача на Лудогорец. И дали Народът има интерес да плаща данъци, с които се поддържа спортната база, а когато има възможност тя да донесе доход с организирането на концерт, тя да бъде пропиляна? Да не говорим какви ще са неустойките, ако концертът се провали. И когато президенти имат претенции за футбол с марка "Шампионска лига", дали не трябва да имат и стадион, който да отговаря на нивото на турнира.

Националният стадион е собственост на всички българи и абсолютно никъде не е регламентирано, че спортните събития на него са с предимство пред културните. Освен това концертът на Уотърс се организира от около година. Не е нормално единственото що-годе нормално съоръжение в България да седи резервирано за евентуално участие на родните евробойци в по-сериозни мачове. Примерът от миналия сезон показа, че те обичайно не стигат до тях. Най-добре да се надяваме жребият да е благосклонен и да отреди на Лудогорец да гостува в реванша, ако не - да се готви за пътуване до Букурещ, Белград или Солун. Така или иначе скоро това ще е обичайна практика, тъй като и "Васил Левски" ще си изгуби лиценза, а нов стадион едва ли скоро ще бъде построен.

 

  Сподели
616