Стоичков: Историята на Чигринский ми напомня моята


.

Стоичков: Историята на Чигринский ми напомня моята

Днешното издание на Sport.es излезе с обширно интервю с българската футболна легенда Христо Стоичков, в което Камата споделя своите впечатление от футболният живот на Африка, политиката на Реал и Барселона и краткосрочните си планове. По-надолу публикуваме цялата статия и интервю едно към едно от испанското издание:

Както е известно Стичков прие предизвикателството да бъде треньор, стегна си куфарите и пристигна в Йоханесбург. След опита който придоби с българския национален отбор и селта Виго, бившият играч на Барселона пое управлението на Мамелъди Съндаус, един от най-големите отбори в ЮАР. Отборът му е на шеста позиция и на пет точки от първото място което заема Орландо Пейрътс.

Какво преживявате в Африка?

-Чувствам се добре. ЮАР ще организира следващото световно първенство и това само повишава футболната атмосфера. Много хора са организирани по стадионите и еуфорията е голяма. Единственият проблем е организацията. Липсват им няколко години за да работят както в Европа.

Какво е нивото?

-Развиват се. Трябва да бъдат доведени треньори и футболисти от Европа и Южна Америка, за да научат младите поколения африканци. Тук липсва техника, но се учат бързо и скоро ще бъдат сила...

Техничен или силов футбол?

-За да ме разберете, играе се английски футбол, с малко подавания и директна игра. Аз харесвам футболът да се играе ниско по земята, с качествени отигравания, с чувство към играта, с творчество и с търсене на свободни пространства. Вървят нещата...

Като Барса?

-Майко мила! Барса е съсвсем друго нещо, но не само в сравнение с Южна Африка, а целия футболен свят. Барса се отличава от всичко останало. Гледах жребия за Шампионската лига и спорът "Барса или Интер" няма смисъл. Моуриньо е голям треньор и има страхотен отбор, но той знае, че Барселона е по-добрият тим. Дали може да се загуби мач срещу Интер? Разбира се, но ако аз трябв ада играя бих заложил на Барса.

Ето'о се завръща на "Камп Ноу". Ибра или Ето?

-Медиите имат тенденцията да правят сравнения. Ето'о даде на Барса толкова неща, че трябв ада му вдигнат паметник. Ако сега Ибра играе добре и донесе трофеи на каталунците, да му вдигнат и на него паметник... не трябва обаче да търсим конфликта. Не е необходимо Ибрахимович да вкарва по два гола на мач. Нужно е да го оставим да се адаптира към играта, към съотборниците, към клуба, към града...

Виждате ли нов требъл?

-Иска ми се, но ние футболните хора знаем колко е трудно. Аз бях част от един от най-добрите отбори в историята на Барселона, а така и не постигнахме требъл като този от изминалия сезон. За момента в ръцете ни паднаха две Суперкупи. Този отбор е победител, с шампионски манталитет, добри футолисти, добър треньор, но...

Но?

-че футбола всичко не е математика и две и две не прави четири. Ако беше така, Реал Мадрид щеше да е следващият шампион. С токова много пари, с тези имена, трябва да завърши шампионатът. Но нега да не се подлага отборът на натиск и всички да очакват Барса да спечели всичко.

Значи не трябва да се притесняваме от Реал Мадрид?

-Ние трябва да се притесняваме, но не и да сме обсебени от това. Нужно е да се продължи нашия начин на работа защото ако ние продължим, колкото и да е трудно ще спечелим красиво. Роналдо, Кака и Бензема са много добри, но Меси, Шави и и Иниеста са по-добри. Или не?

Може би да. Кога се връщате в Каталуня?

- До Коледа няма да имам възможност. А толкова ми се иска...

Да се завърнете в Барса?

- Аз също искам! За момента нямах такава възможност, но в бъдеще нищо не се знае. Много ми се иска и ако имам такава възможност, би било чудесно, но ако не продължавам напред. Аз съм от Барса независимо къде съм.

Как Ви се струва трансферът на Чигринский?

- Велико. Гуардиола показа, че има нюх, защото е много лесно да играеш с Ибрахимович, но с момче на 22 години от Украйна е сложно. Също така, малко хора го познават. Поздравявам Пеп за възможността, която дава на Димитро.

Какво бихте го посъветвал?

-Неговата история ми напомня за мен. Аз също пристигнах в Барселона, чувствайки се много млад, но с желание да се докажа пред света. И той е така, има характер и съм сигурен, че ще успее. Съветвам го да си отваря очите, да слуша и да работи.

НИКОЛАЙ ГАВАЗОВ

 

  Сподели
250