Да живее чалгата!


Н. Гавазов

Да живее чалгата!

Отдавна не бях писал за българския футбол. От хигиенна гледна точка. Бях си обещал да стоя далече от чалга-културата в най-популярния спорт, но не се въздържах, защото България отново попадна в световните заглавия и разбира се, не за нещо хубаво. Не, не ме разбирайте погрешно. Не става дума за бутафорния атентат срещу бившия агент от Държавна сигурност „Сава" (има ли бивши милиционери..., а агенти?), нито за побоя над похитителя, нанесен от борците за права и справедливост (колко не на място изглеждат тези думи, докато телевизиите услужливо излъчваха случващото се). Изобщо няма да ви губя времето, коментирайки лошото представление с посредствени участници в него.

Става дума за нещо друго. Преди два дни около 300 лумпена - привърженици на българските грандове (по-смешно изглежда без кавички) ЦСКА и Левски се клаха в Борисовата градина в София. Трима запалянковци са пострадали, а други двама са арестувани. Един запалянко е намушкан с нож при сбиването между фенове. Да се чуди човек какво има да делят въпросните хулигани. Не могат да си поделят най-ниското стъпало във футбола? Вероятно е така.

По-гадното е, че от два дни се тръби, че родната А група била на първо място по зимни трансфери в Европа, че ЦСКА направил равен с някой някъде си, че от пролетта по 4 мача щели да излъчват от селското ни първенство, че секс предпочитанията на играчите били според кръвната група...Не по-малко гадно е, че трансферът на Сульо от остров Тамбукту се представя като нещо велико и тук едва ли не пристига играч, който е преследван от една дузина европейски грандове, ама виждаш ли, Бонго решил да избере полуразрушените стадиони на България. А в Галатасарай нека ходят такива като Снайдер, които не познават истинските стойности във футбола.

Всичко казано дотук не ви ли прилича на чалга? На онази долнопробна музика, за която AFP и Reuters не успяха да дадат конкретно определение като стил и в свои материали за европарите тактично намекнаха, че това е музика („гангстерска музика с полуголи жени, въздействаща върху ниските страсти" - Reuters), която води до оглупяване и изпростяване.

В същото време никой не казва, че участвалите в клането са много опасни отрепки - пияни, дрогирани и надъхани, тези утайки са опасни не само за себеподобните си от противниковия тим, но и за случайни граждани. Виждал съм ги отблизо какво правят преди, по време и след мачовете. Съвременни варвари! Лошото е, че тази пасмина продължава да бъде толерирана от ръководителите на измислените ни отбори- перални на пари, защото така се поддържа фалшивата идея, че има някакъв футбол в България. Едва ли в Левски и ЦСКА се интересуват, че една от причината стадионите им да се изпразват в геометрична прогресия е заради тези лумпени - на клубовете парите не им идват от билети, нито от реклами!

Интересно, защо никой не обяснява на тези момчета, че на футболните срещи трябва да се ходи заради играта - да подкрепиш любимия отбор, а не да си избиваш комплексите създадени от лична безпътица и липса на перспектива. Затова подобни отрепки се събират и се надъхват един друг, че са нещо важно и значимо и че имат някаква роля в живота, която сами са си отредили. Лично аз не знам какво трябва да се случи, за да се отнесе властта по-сериозно към футболното хулиганство, но е факт, че в агитките се възпитават престъпни навици. За младите хора, попаднали там, футболното хулиганство е първата стъпка към изграждане на трайно престъпно поведение и пълно неуважение към установените порядки и правила. А дали някой нарочно не иска да е точно така, прикривайки по този начин нещо друго?

Всъщност, има ли значение за някого написаното по-горе? Едва ли за тези, от които зависят нещата. Важното е все повече да ни залива чалгата... В крайна сметка са си прави - илюзията за „дълбокото гърло" е по-възприемчива от философските разсъждения за развитието на футбола ни.

 

  Сподели
204