Сделката за ТВ-правата в А група отива на съд


Н. Гавазов

Сделката за ТВ-правата в А група отива на съд

Сделката за телевизионните права на родната „А" група ще бъде разследвана от прокуратурата, стана ясно днес. Както е известно, почтеността на сделката попадна под съмнение още когато стана ясно, че фирмата „Футбол про медия" е закупила правата и условията по договора за излъчване на срещите.

Причината е, че "Футбол про Медия", която е с уставен капитал от 1 милион лева е собственост на трима съдружници: 45% от акциите са на „Адванс Пропъртис" на Кирил Домусчиев. Други 45% на „ТБ Консулт" на Тодор Батков - собственик на Левски. Третият акционер с 10% е „Титан Пауър Ес Пи Ви 2" на Димитър Борисов, съсобственик на ЦСКА.

Компанията беше регистрирана в съда на 8-ми ноември 2011 г. или седмица, след като получи правата за шампионата - парадокс, който може да се случи само в България.

Но още по-интересното е, че за управители на въпросната фирма са назначени Атанас Караиванов, който също така е мениджър на Професионалната футболна лига, и Марияна Тодорова, която отговаряше за рекламните и маркетинг дейности в Левски, а в момента работи и за федерацията по шахмат. Така Караиванов от една страна трябва да защитава правата на клубовете, които членуват в лигата, а от друга - на собствениците на компанията, които имат търговски интереси - мила, родна картинка, показваща конфликт на интереси.

Другият интересен момент в цялата история е, че „Футбол Про Медия" е закупила правата за сумата от 2 милиона лева. В задачата се пита: защо в БФС не са приели офертата на SVRSA на Валентин Михов, която е предложила 2.5 милиона лева, а вместо това е предпочетено по-лошото предложение на собствениците на Левски, Лудогорец и ЦСКА.

Циркът всъщност ще трябва да разследва прокуратурата, след като днес стана ясно, че TV7 е сезирала Софийска градска прокуратура във връзка с договора за телевизионните права на „А" група. Сигналът ще има за цел разследване от компетентните органи на съмнителния контракт между "Футбол про медия" и БФС.

 

  Сподели
107