България с уникален принос в световната футболна история


Н. Гавазов

България с уникален принос в световната футболна история

Фирмата, която елиминира от пазара Валентин Михов и спечели правата за излъчването на българското футболно първенство - "Футбол Про Медиа" все още не е ясно чия собственост е, поне това показва системата "Дакси". Но вече се знае, че зад капитала на дружеството стоят четиримата най-влиятелни собственици на клубове в момента в елита - Кирил Домусчиев (Лудогорец), Тодор Батков (Левски), Димитър Борисов и Иво Иванов (ЦСКА). На практика това означава, че клубовете взимат в свои ръце собствените си права - факт, уникален в световния футбол и още един пример, че по тези географски ширини всичко е възможно, включително и медийният слугинаж да пише, че на осемхиляден стадион присъстват 15 000 зрители, като опит да се повдигне по изкуствен начин интереса към първенство, което седем милиона българи не желаят да гледат.

По закон няма как клубовете да продават правата на себе си, затова бе създадена въпросната фирма. Тя не само ще продава правата на срещите за телевизионно излъчване, но и ще търси спонсори за клубовете.

„Двамата с Tодор Батков се събрахме в един проект с цел да се подобрят нещата с телевизионните права. В неделя ще се излъчва мачът на Левски с Миньор, както и пловдивското дерби Локо Пд - Ботев Пд. В нашата инициатива се включиха и други футболни президенти - Венци Стефанов, Иво Иванов и Митко Борисов от ЦСКА. Какво ще спечелят клубовете ли? Тези дни ще разберете, безплатното свърши", заяви президентът на Лудогорец Кирил Домусчиев.

 

  Сподели
142