Защо се бави кометата?


Н. Гавазов

Защо се бави кометата?

Тази статия можеше да започне с „Тъжно е да гледаш как посредствеността диктува ежедневието" или с „Добре дошли в България - страната на абсурдите!". Признавам си, че и при двата случая нямаше да сбъркам, а повод за тези тежки размисли в средата на циганското лято ми даде днешната новина, която заля като цунами медийното пространство: БНТ щяло да излъчва мача ЦСКА-Левски. Ура, празнувай народе - връщането на предаването „Бразди" на малкия екран вече е факт. Да напомня на тези, които не са разбрали кога е голямото събитие: събота, 20 октомври, от 16:00 часа българско време, но това е и предупреждение за онези, които все още са си запазили разсъдъка - ще ви стискам палци да не си изхвърлите телевизора, ако случайно попаднете по това време на директното излъчване на БНТ!

Родният запалянко прие философски факта, че осем кръга българският футбол е на тъмно и не страда особено от този факт - от малкия екран дават чужди първенства, където човек вижда много по-стойностни неща и в този смисъл едва ли някой щеше да разбере, ако изобщо не беше стартирало т. нар. българско футболно първенство, което всъщност е трибуна за мутрите да кажат някоя и друга глупост, а членовете на наркоордите да се направят на мъже с някое паве в ръка. Интересното е, че след тези осем кръга на тъмно, противно на всякаква пазарна логика, някой все пак реши да излъчи някакво мъпет-шоу, с някакви кукли в него и незнайно какви кукловоди, шоу, което всеки уважаващ себе си човек ще пропусне и което само в мокрите сънища на някого е популярно спортно събитие - през 80-те да, но 24 години по-късно е жалка треторазредна пародия, която нека да не изброявам кого само интересува.

Всъщност, новината наистина е добра. Точно това му трябва на народеца: зрелища! Защото хлябът вече е кът! Малко след съобщението, че мача ще се излъчва, по интернет форумите се появиха дежурните изказвания на ултрасите : „Левски ще освободи напрежението срещу евтината държанка на БКП- онв, дна цдна цфка септемврийско знаме и последния да затвори вратата" и „Напред армейци! Да убием синята говедарска сган!" - все неща, показващи как се променя човек от честото ходене по българските поляни (който не го е срам може да го чете и стадиони).

Това ми напомня една история с Пешо, който преди години остави жена си тук и замина с детето си за чужбина. „Виж в какво превръщат децата ни гадовете - в безмозъчни, осакатени, бедни душевно, тъпи консуматори на тяхната гнусна представа за света. Тор. Комбинация на говна с лайна. Това пробутват на малките ни дечурлига. Ама няма да стане! Това дете е моето, родил съм го и нося отговорността да се развива правилно, да не се превръща в идиотче, няма да го дам на изродите!", беснееше Пешо и ми сочеше учебника за музика за трети клас, в който се виждаха за разучаване песни на едно човекоподобно същество, повече известно като Васко П*****са.

А сега сериозно. Дойде ред на въпросите. Защо данъкоплатците трябва да платят на БНТ за мач, който няма да гледат? Кой стои зад голямата част от футболните клубове в България и какъв процент ще влезе в джобовете на Батков (агент Тара) и на Гърнетата от излъчването на въпросната среща? Колко пари ще похарчи държавата за излъчването на този двубой? Държавата ще плати ли по същия начин и за тежкоболни деца? Защо никой не пита какво предпочита българина: кукленото и нагласено шоу ЦСКА-Левски или няколко спасени живота?

Даже не е за смях. Не е и за плач. Само се чудя защо се бави кометата...

 

  Сподели
251