Българи, поплаквате ли си?


Н. Гавазов

Българи, поплаквате ли си?

Аз съм един обикновен, прост българин и като такъв съм и голям националист - тази райска земя е единствена и неповторима на света, на нея хората са най-щастливи, а всичко, до което се докоснем цъфти и връзва. Но нека да се върна към същността на темата и да ви се оплача - от няколко дни съм си загубил съня. Продължавам все така да спя отделно от жена си увит с трибагреника, но нещо не ми дава мира и ме тормози постоянно. Мислих, мислих и разбрах къде е проблема.

Като радетел за българщината попивам всичко, което се случва в моята татковина, дори и информацията свързана със сънародниците ми извън нея.

„Илиян Илиев отмени втората тренировка на Левски за деня". Страхотна, важна и много поучителна новина! Ама как е възможно човек да не я прочете? Точно момчетата ще си починат за нощната смяна в Сън Сити, след което вече ще се концентрират за мача с Берое в Стара Загора.

„Хубав повод зарадва националите", продължавам да чета. Оказва се, че звездата на Касъмпаша Сърмов (дано произнасям както трябва името на клуба, защото е грехота да бъркаш наименованието на такъв гранд) има рожден ден и почерпил съотборниците си - с баклава или тюрлю-гювеч не се казва.

Продължавам с четенето, нали съм си националист и искам да знам всичко какво се случва в майка България. „Манолев: Италия не направи нищо на Евро 2012". Не игра ли „Скуадрата" финал? Но щом момчето така казва, значи италианците нищо не са направили. За сметка на това нашите футболисти постигнаха много през това лято. Подмениха си гаджетата, сложиха си нови татуировки, а някои и пиърсинги, научиха още една -две думи от речника на интелектуалеца и не пропуснаха разбира се да обогатят уменията си по чалготеките с нови стъпки. А италианците - като са загубеняци, нека да играят по най-големите жеги...

Оказва се, че Стоичков нямало да бъде на мача тази вечер - това си е сензация. Чакайте малко де. Това не беше ли същият онзи, който заплашваше съдиите по телефона, но беше покрит от Боби Михайлов, чието синче пък се возеше със служебния джип, но катастрофира и отначало Перукан го прикриваше, после ни в клин, ни в ръка призна, че Николайчо бил в джипа. Тогава загина и човек. Нали бяха в опозиция нещо двамата, защо не си задават неудобни въпроси в ефир? Дори вчера се оказа, че Боби организирал партита на чалгарите, пардон българските национали. Защо никой не иска да попита вярно ли е?

Когато стана дума за Стоичков, къде ли наистина ще бъде доктор хонорис кауза тази вечер? Предполагам, че ще играе карти в резиденцията си край Етрополе. Всъщност, тази резиденция как така е построена в нерегулирана земя? Ама какво ми става, какви въпроси задавам аз, питат ли се изобщо такива неща в малка и хубава, спретната България? Погледнете как например никой не иска да пита, откъде президента на ФК Етрополе - Емо Ротманса се познава и е съдружник в „Елеонора транс" с известния Славян Теофилов. Не знаете кой е Теофилов? Не бе хора, не е свързан с дарения за образованието или апаратура за някоя болница. Теофилов беше дясната ръка на Поли Пантев. Ама и Поли сте забравили кой беше? Лелеее, вие сте неспасяеми. Ами неговата организация направи Славия шампион. Той и други организации преди това и след това си осигуриха титли за отборите, но това вече е извън темата, а и какво толкова има да знаете, не се отклонявайте от основни тема като болният зъб на Машината за голове, новият татус на Благо Манекена или на някой друг чалгаджия.

Някой ми подсказва, че Ротманса и Камата щели да цъкат белот край Етрополе тази вечер и да решават футболните въпроси в ЦСКА според терците и козовете в ръцете си. Щели най-сетне да изгонят мутрите от славния някога клуб, а може и от целия български футбол. Дали е вярно това? Не знам, но хората от градчето казват, че често са виждали двамата и други техни приятели заедно в Резиденцията и дори имало весела част около полунощ, такава с момичета докарвани с микробуси от София. Не знаете? То в България изобщо някой знае ли нещо? Особено прокуратурата и съда, те пък най-малко знаят какво става.

Впрочем, от колко часа беше мача на чалгарите тази вечер? Пардон, българските национали де? Аз ще отида да ги гледам. Нали съм си патриот. Не ми казвайте, че съм прост! Всъщност, заради това не мога и да спя. Защото българската действителност винаги ме е докарвала до рев и сутрин ставам от леглото недоспал и с мокра възглавница.

Но да попитам - вие, няма ли да отидете и да подкрепяте национала? Няма? Как така? Не се вълнувате от българския футбол? Значи не сте никакви българи. Не сте никакви прости българи.

 

  Сподели
250