Защо се лъжем, че българският футбол е зле?


Н. Гавазов

Защо се лъжем, че българският футбол е зле?

Тази сутрин на път за вкъщи налетях на Пешо, който носеше интелигентния прякор Континентала. Много неприятна среща, защото този човек е от онези българи, които мразят циганите и турците, обичат постоянно да говорят колко сме интелигентни и работоспособни като нация, а рефрените за Искъра, Витоша и колко са зле на запад от нас са постоянно в устата му. Пешо от есента до началото на лятото си вади хляба като собственик на сервиз за автомобилни гуми, а през горещите месеци бяга на село, където лекува високото си кръвно със студена мастика и още по-студена бира, пуска революционни песни от един стар грамофон и тормози махалата, когато се напие, а грамофона му си върти „Жив е той жив е" или „Край Босфора".

- Брато, видя ли ги! Видя ли ги бе, видя ли какво направиха цесекато. Счупиха винкела, смазаха ги, огънаха ги!, фъфлеше Континентала, а по мустаците му подскачаше сиренето от сутрешната баничка.

След като излязох от триминутния шок, в който бях изпаднал, мозъчните ми клетки бавно ми припомниха, че снощи имаше някакви мачове от Пародията, пардон, т.нар. футболно първенство в „А" група и след като окончателно ми се подредиха мислите в главата, се сетих, че май ЦСКА бяха победили Миньор в Перник... Какъв бил проблема на наш Пешо, който беше минал в нелегалност, когато еврограндовете ни бяха натупани от уж аматьорски отбори.

Всъщност срещата с патриота ми напомни колко къса може да бъде човешката памет и колко зле е българския футбол. Сега ще каже някой друг родолюбец, че отново се заяждам. Добре де, как да избягам от действителността, когато все пак чета европейска преса, интересувам се от европейски футбол, а там постоянно виждам следата оставена от нашите отборчета и перспективите пред тях.

Ок, ще бъда конкретен. Локомотив Пловдив отпадна от силния Витес и никой не си прави илюзията, че пловдивчани можеха да направят нещо. Холандците обаче бяха прегазени след това от осмия в руското първенство Анжи, което идва да покаже, че руския шампионат вече се намира на светлинни години от нас.

По-неприятни са историите около някогашните грандове, сега превърнати в перачници за пари. Преди сблъсъка на ЦСКА с Мура искрено се радвах на излиянията на „червените" фенчета по форумите, но смехът ми продължи и след това, когато „армейците" не успяха да преглътнат вафлата. След това словенците се натресоха на средняка от украинското първенство Арсенал Киев и загубиха с общ резултат 0:5, но продължиха по една щастлива случайност, докато не се сблъскаха с Лацио. Питам се, как ли би завършила срещата на ЦСКА с киевчани?

Излиянията на „сините" фенчета по форумите преди мача на Левски със Сараево не бяха по-малко смешни от тези на събратята им от червения сектор, а случайната победа с 1:0 в София накара някои със замъглено от мастиката съзнание да започнат да крещят „европейски Левски", а корифея на футболните науки Батков да започне да се подиграва с противника, че събирал пари за автобус - за пореден път се убеждавам, че след всяко бомбастично изказване на агент Тара следва още по-бомбастичен провал на отбора на народа. Същият този слабак Сараево (как така елиминира Левски) отпадна в следващия кръг на Лига Европа от Зета, а черногорци се натресоха на ПСВ Айндховен от когото отпаднаха с общ резултат 0:14! В задачата отново се пита, какво би станало със „сините", ако по неведоми пътища бяха успели да се доберат до мач с ПСВ.

Няма да говоря повече, а само ще припомня, че футболното джудже Люксембург успя да изпрати отбор, който достигна до плейофите на Лига Европа - етап в евротурнирите, който вече се е превърнал за нашите „грандове" в недостижима кота.

Наистина няма да говоря повече, но не сме зле както си мислехме и както съм ви казвал винаги. Оказва се, че съм ви лъгал, защото сме много, ама много зле. И ревът на клубовете за някакви пари от телевизионни права идват в смешен момент, защото никой себеуважаващ се човек няма да си губи времето с глупости и мачове от Пародията. Някой ще каже: ами Пешо? Пешо ли? За такива като увития с трибагреника Континентал и неговия винкел има ВЕФ - руско радио от социализма. Тежи само 5 килограма.

 

  Сподели
238