ВВС: Мафията убива българския футбол


Н. Гавазов

ВВС: Мафията убива българския футбол

Известната британска журналистка Марго Дън в свой разследващ материал озаглавен „Смъртоносната игра на България" констатира, че корупцията и мафията убиват българския футбол. Това изследване на колежката от радио ВВС идва в момент когато сагата с телевизионните права на мачовете от родната А група все още продължава и вероятно феновете на българския футбол няма да имат възможността да наблюдава любимците си от малкия екран, което не е изненадващо на фона на продукцията, която ни представят играчите от т.нар. „майсторска група".

„България е първа в света по брой убити футболни президенти. Много други хора свързани с този спорт също загубиха живота си, а това е симптом за силни връзки между играта и организираната престъпност. Голяма част от собствениците на отбори в България са част от мафията и много малко политици имат смелостта да се изправят срещу този проблем. Притежанието на футболен клуб е много добър начин за легализиране доходите от разпространението на наркотици, проституция и други незаконни дейности", прави своя коментар Марго Дън.

"За собствениците на клубове спортът е тяхната бяла страна - от другата страна има рекет, трафик и проституция", цитира топ журналистката Сергей Катаров от МВР, който се занимава с измами и нелегални футболни залагания.

Дън посещава мач между Локомотив Пловдив и Левски, за който предварително се знае, че е уговорен, а единствено в България този факт остава скрит.

"Локомотив Пловдив е отборът с най-голям брой убити собственици. Обикновено има по няколко сериозни инцидента на година по футболните мачове. Става въпрос за много арестувани, сбивания, замеряния с камъни, бутилки и други предмети. Имахме информация, че мачът между Локомотив Пловдив и Левски е уговорен и резултатът ще се обърне през второто полувреме.

Левски набързо поведе с 2:0 и искаме да видим, дали ще има обрат. Локомотив изравнява, а пет минути преди края отборът получава дузпа и стига до победата. Публиката освирква рефера при излизането му от терена", пише Дън.


FUTBOL TV на своите страници не един път е засягал темата с родния футбол и е предупреждавал за опасността най-популярния спорт в българския му вариант да бъде погребан окончателно. Причината за това от една страна е играта на футболистите, която на практика е твърде далече от нормалните представи за футбол дори във варианта, който се практикува в страни под средно европейско ниво. Останалите причини са съмненията в уговаряне на резултатите, лошите стадиони, а всичко това гони хората от стадионите.

През миналия сезон например мачовете от родната А група са посещавани средно от 1 853 човека, докато този показател в Албания е 3 058. За подробна справка, нашите читатели могат да погледнат тук.

 

  Сподели
203