Анонс на новия сезон в родната А група


Н. Гавазов

Анонс на новия сезон в родната А група

Изготвянето на един анонс на предстоящия сезон в дадено футболно първенство общо взето се извършва по следната схема - анализира се трансферната дейност на клубовете, проведените приятелски мачове, използваните схеми на игра и се акцентира на поставените цели и прогнозата за класиране на отборите. Всичко това изисква получаване и обобщаване на много информация както и пречупването и през погледа на специалиста.

Настоящото превю на родната „А" група обаче ще излезе от тези рамки и няма как да бъде другояче след като българския шампионат е много далече от възприятията за нормален, а тенденциите в него (прочети тук) през последните години ни карат да акцентираме върху съвсем различни неща.

Как например да говорим за трансферна политика, когато на родна земя се изсипва една каруца хора набедени за футболисти, които всеки разграбва и едва в хода на първенство се оказва, че еди кой си не бил десен бек, а ляв халф, а другия не е играл за първия отбор на Ботафого, а само е гонел топките по време на тренировка? Разумно ли е да говорим за трансфери, когато медиите направиха един футболист звезда от световна величина, само където машината за голове в момента не може да си намери отбор, докато без много шум и приказки един обикновен македонски национал ще играе в най-силното първенство на планетата. Друг пък е в Серия А...

Как да анализираме проведените приятелски мачове, когато евробойците ни биват пометени от футболни джуджета и моля ви се, нека спрем да говорим за това, че през август България няма представители в евротурнирите, а да наблегнем на факта, че се наредихме до Сан Марино, Лихтенщан и Фарьорските острови. Единственото положително нещо в тези контроли е, че злощастния българския фен разбра, че съществуват тимове като втородивизионния македонски клуб Дрита и иранския Сепахан. Да, но тази информация няма как да помогне да бъде изготвен даден анализ, още повече, че самите треньори и футболисти са тактически неграмотни и някак си е смешно да пишеш за схеми и тактики, когато тя е само една - башибозушката.

Как да акцентираме върху поставените цели и прогнози за класиране, когато още преди началото на първенството букмейкърските къщи свалят от програмите си цели четири мача? Някак си е смешно, нали? Още повече, че тези неща се прикриват от управниците (какво става с историята между Мечката и човека, който навремето се отказа от родината си, а сега направиха опит да му дадат да носи олимпийския флаг на България?).

Всъщност, нещото върху, което искам да наблегна е отсъствието на българския футбол от малкия екран. Лично аз смятам, че това е един голям плюс за най-популярния спорт в родния му вариант. Първо, т.нар. футболисти повече няма да досаждат на хората в почивните дни с безсмислените си лутания по терените и се надявам пародията да не ни бъде натрапена отново, особено чрез държавната телевизия, която се издържа с част от моите пари - не искам те да отиват в джоба на Адвоката, Оръжейника, Титана и всички останали от дружинката отговорна да се стигне до тук. Второто и най-хубаво нещо е, че това ще върне хората по стадионите. Когато толкова много обичаш българския футбол, ще отидеш и ще подкрепяш на живо любимците си. Това ще напълни трибуните, а оттам ще се увеличат приходите на клубовете, ще с повишат и постъпленията от данъци - вижте само какъв двупосочен процес се получава, г-н Дянков, защото в момента процентите от далаверите не отиват в държавата, а на съвсем друго място!

Ако въпреки това стадионите останат празни, тогава пък какъв е смисъла да се харчат парите на данъкоплатците за безсмислени неща и да се пълнят джобовете на персони, които очевидно нямат нужда от подобна благотворителност? Просто ще теглим чертата и ще отчетем логичният завършек на пародията български футбол. Бъдете сигурни, че на никой няма да и липсва. Поне на 7 милиона българи.

Да ни е честит новия сезон на първенството на Хичо и Пичо!

  Сподели
197