Размисли на мазохиста: Честит рожден ден армейци! (II част)


Н. Гавазов

Размисли на мазохиста: Честит рожден ден армейци! (II част)

В предишната си статия по темата с рождения ден на ЦСКА зададох два въпроса, на които не очаквам отговор - за хората с полюциите те са адски неудобни и това е основната причина спорните теми да не се коментират. Истината обаче е, че при комунизма трябва да се разграничават два периода - до и след 1968.

До 1968 е времето, в който е налице абсолютното и безспорно покровителстване на ЦСКА в първенството. Това само по себе си не означава, че играчите на отбора тогава са били лоши или че титлите са били незаслужени. Покровителството се е изразявало най-вече в начина, по който са били подбирани и довеждани играчите в отбора (по силата на Закона за военната служба), за да стане той толкова силен, колкото е бил (никой не казва, че е слаб). Няма да навлизам в подробности, но е ясно колко и кои от легендите на ЦСКА са били от неговата школа и колко - не. Да твърдиш за школа на отбор, създаден през 1948 си е меко казано манипулиране на общественото мнение чрез гьобелсовите методи - същите, които комунистите владееха до съвършенство.

След 1968 и свързването на Левски с МВР нещата вече се балансираха и двата отбора са покровителствани в една или друга степен! Така че постоянният плач и препирни между „сини" и „червени" е не само банален, но и смешен. И омръзва.

Миналото всъщност няма как да променим и оттам не виждам и смисъл постоянно да се рови в една и съща тема. По-скоро се безпокоя, че постоянно се афишират титлите, победите над европейски шампиони, а не се поглежда в настоящето, а още по-малко в бъдещето - типична българска черта, изразяваща историческата ни обремененост и комплексарщина. Някой мъдрец беше казал, че народ, който постоянно се обръща към миналото няма бъдеще. Нормално ли е да живеем само с отминалото време?

Постоянно се говори за някакви велики неща отпреди 20 и повече години (които са истина, но няма нужда постоянно да натякваме за тях), а се премълчават например фактите свързани със спонсорите и президентите на ЦСКА през годините на „демокрация"- Вили Бец (един от най-големите контрабандисти в Европа), емблемата на сбъркания преход в България - Мултигруп, която източваще държавни банки и беше свързвана с изнудвачески „застрахователни" фирми, Васил Божков (известен с връзките си със СИК, собственик на офшорни компании и посочен от американците като пример „за някои от най-известните връзки" на българския бизнес с организираната престъпност.

Говори се за отнемане на титлата на Левски от сезон 2005/2006 заради картотекирането на Гонзо, но защо точно тогава не е повдигнат този въпрос, а се прави едва след шест години? Говори се за някакъв геноцид на БФС спрямо ЦСКА, а защо се забравя, че на „червените" им се размина изхвърлянето в Б група. А защо ЦСКА е на мониторинг от УЕФА от 2008 година насам? Защо БФС замаза допинг скандала тази зима? Защо, защо, защо....

Истината е, че футболът ни, клубовете и в частност ЦСКА в момента са докарани до състояние, за което думата е една - пародия, а състоянието на измислените ни грандове е такова, че никога няма да бъдат допуснати да играят дори в аматьорските групи на половин Европа. Първо, че отборите ни не стават заради бозавото ни и циркаджийско първенство и второ, че всичко около тях е тъмно.

Всъщност това, колко са трагични нещата ще стане ясно след 3 години, когато бъде въведен новият формат на Шампионската лига - отсега се знае, че там никога няма да припари български отбор. И на фона на предстоящата ликвидация на Лига Европа, хайде да отгатнем ще има ли евротурнири за родните „майстори". Как ми се иска да е далече времето, когато ще се радваме на гастроли на отбори като БАТЕ, Жилина и т.н....За съжаление, това не е някакъв кошмарен сън.

А сега момчета с нощните полюции - събудете се и спрете да гледате към миналото. По-добре го направете днес, а не след 30 години. Когато полуфиналите в КЕШ ще са си пак два, но турнетата в Либия и Судан десет пъти повече.

Честит рожден ден армейци! Още ли спите?

 

  Сподели
184