Размисли на мазохиста: Честит рожден ден, армейци! (I част)


Н. Гавазов

Размисли на мазохиста: Честит рожден ден, армейци! (I част)

Някой знае ли какво се случи на вчерашния ден преди 64 години? Баташкото клане? Не, то е много по-рано. Откриването на концертната зала Карнеги Хол в Ню Йорк? Не, не, това събитие е през 1891 година. Наистина ли не се досещате? Искате да кажете, че не сте забелязали вчерашната еуфория в някои от форумите, изказванията по медии, гръмките речи, включително и това, че определени хора изпаднаха в делириум, а други получиха оргазъм? Наистина ли нищо не знаете за тази светла за България дата?

Веднага ще ви дам един джокер: „Армейският спортен клуб беше и остава носител на социалистическия морал и един от символите на успеха на Народната власт. Знаете, че преди победата на Деветосептемврийската революция във спорта и най-вече във футбола преобладаваха буржоазно-фашиски елементи. Народната власт не можеше да допусне това. Времето беше такова. Затова създадохме нашия ЦСКА. И в спорта ЦСКА постигна много. Това не беше грешка!"

Досетихте ли се вече за датата, която вчера празнува целокупният български народ? Срамота е да се забрави подобно нещо и да не се отбележи подобаващо! Най-разумното нещо е да я запишем някъде на видно място и когато честваме 65 години от основаването на клуба, да вземем участие във всенародните тържества...

Има защо да бъда саркастичен по-горе. Особено на фона на случващото се през последните 20 години. Някои хора така се залисаха да празнуват рождения ден на любимия си клуб, че забравиха някои малки подробности свързани с близкото минало, настояще и бъдеще на отбора. Някои така се ентусиазираха да ми припомнят мачовете с Байерн Мюнхен и Ливърпул (на които присъствах като фен на „червените"), че забравиха да припомнят за това как е създаден ЦСКА - трактовките са противоположни и не е нужно за пореден път да се връщаме към тях.

За мен по-важното е, че в годината на учредяването -1948, само в рамките на 4 месеца ЦСКА бе произведен в шампион. Три години по-късно, само с едно прекъсване от сезон 1952/53 „армейците" наредиха 11 титли от 12 възможни в периода на 1950-1962. Дай боже всекиму, но някой вярва ли, че в нормално първенство и държава това би могло да се случи?

И когато говоря за нормално първенство, искам да задам два кратки въпроса, на които не очаквам отговор - аз съм си отговорил отдавна, а тези, които получиха порция оргазми на 64-годишнината и нощни полюции в навечерието на Празника знам, че няма как да убедя в нищо.

1.Ако не беше Деветосептемврийският преврат от 1944г. ЦСКА София щеше ли да го има?
2. Защо от 1948 г. до 1990 г. ЦСКА София има 26 шампионски титли, а от 1991 г. до 2011 г. само 5?

Все пак момчета, помислете над това. И се събудете.

 

  Сподели
184