БФС отряза ЦСКА


Н. Гавазов

БФС отряза ЦСКА

БФС отряза ЦСКА за служебна победа над Левски, за каквато претендираха от "Армията". Както е зивестно, "червените" попитаха преди дни родните футболни чиновници как са позволили на Георги Иванов-Гонзо да играе в трети отбор ("сините"), през сезон 2005/06, след като това е забранено от ФИФА с решение от 1 юли 2005 година. Агентът Георги Градев разкри това на скандална пресконференция, заявявайки, че "Левски" са нередовен шампион и "армейците" са били ощетени.

Ето и позицията на БФС, която беше публикувана на официалния сайт на организацията:

„Уважаеми привърженици на футбола,

Скъпи фенове,

Позволяваме си да се обърнем към Вас за пореден път, за да отговорим на въпросите, поставени от ПФК "ЦСКА" АД през изминалия уикенд. Правим го от уважение към Вас и любовта Ви към любимия клуб. В случая с ЦСКА става дума за отбор със славна история и едно от лицата на българския футбол. Точно заради това не трябва да позволявате да бъдете подвеждани повече от хора, които използват Българския футболен съюз като параван за собствените си грешки. На това трябва и ще се сложи край веднъж завинаги. Започваме поред:

1. Футболистът Нджонго Присо няма право да играе срещу "Светкавица", защото има влязло в сила решение на Дисциплинарната комисия на БФС за наказание от 2+5 мача. Абсолютна лъжа е, че има документ, оневиняващ Присо. Има документ от Районна прокуратура в гр. Пловдив, който прекратява наказателното производство срещу футболиста, но ПРОДЪЛЖАВА ПРОЦЕДУРАТА за установяване на административно нарушение. С думи прости - Присо не е извършил престъпление и затова не е наказан от ДК на БФС с максималните 10 мача. Но Е ИЗВЪРШИЛ, видяно от цяла България по телевизията, нарушение на обществения ред, за което трябва да бъде наказан и е наказан по нормативните документи на БФС. От доклада на дежурния делегат Тодор Лучев ясно се вижда нещо, което се видя и по телевизията - не само, че публиката на "Локомотив" (Пд) не провокира по никакъв начин Присо, а точно обратното: футболистът показва неприличен жест и предизвиква хвърлянето на бутилки. Дежурният делегат НИКОГА НЕ Е ТВЪРДЯЛ, че е видял случилото се в тунела, както услужливо се прокрадва в медии, далеч от журналистическата обективност. Напротив, Тодор Лучев ясно заявява, че е пряк свидетел на събитията само до влизането на Присо в тунела, и точно затова прилага доклад от придружилия футболиста полицай.

Друга тема е, че същият футболист е бил арестуван и в други държави за непристойно поведение на терена и извън него.

2. Българският футболен съюз НИКОГА НЕ Е КАЗВАЛ, ЧЕ АНИСЕ Е КАРТОТЕКИРАН в Литва като аматьор. Показахме документи, от които е очевидно, за който има поне бегла представа от системата за международни трансфери на ФИФА, че международният трансферен сертификат на футболиста е в Литовската федерация. ФИФА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВА от факта, че състезателните права не са консумирани. За ФИФА Анисе ВЕЧЕ Е СЪС СТАТУТ НА АМАТЬОР и системата АВТОМАТИЧНО БЛОКИРА връщането на жълтата му карта от Литва в България като професионалист. БФС поиска това връщане на 20.03., защото няма регламентиран срок, а и той е без значение, тъй като връщането на сертификата е невъзможно така или иначе. Договорът на Анисе с "Черноморец" Е СКЛЮЧЕН И ПРЕКРАТЕН в съответствие с трудовото законодателство на Република България. БФС не е имал право да не приеме този договор, както не е можел да направи нищо при едностранното му прекратяване от страна на футболиста. Това, което БФС Е ДЛЪЖЕН ДА НАПРАВИ, е да пази договорната стабилност във футболния живот у нас, т. е., когато един клуб реши да отмъкне без пари даден футболист, използвайки несъответствия в трудовото законодателство и международното футболно такова, ДА НАЛОЖИ ЗАБРАНА ЗА НОВИ ИГРАЧИ ЗА ЕДИН ТРАНСФЕРЕН ПРОЗОРЕЦ. Пише го ясно в Правилника за статута и трансферите на футболисти. На всичкото отгоре "Черноморец" също е изпратил жалба във ФИФА с мотива, че договорът на клуба с Анисе изтича на 30.06.2014 г., т. е. ПФК "ЦСКА" АД изобщо няма право да влиза в контакт за трансфер с футболиста. Стига сте правили хората на идиоти - Анисе е представен като играч на ПФК "ЦСКА" броени дни, след като разтрогва договора си! Нима някой наистина вярва, че той сам е измислил как да избяга от Бургас с мотива, че спира с футбола, а след това омайният глас на сирените от "Българска армия" го разубеждава?! И един въпрос: Да не би историята да е съвсем проста всъщност: един клуб много иска да вземе един футболист от друг клуб, но без да плаща. Намесва се един човек, който поема ангажимент да свърши тая не много футболна работа срещу хонорар, естествено, но, също толкова естествено, се проваля. И сега някой друг трябва да е виновен.

3. Казусите на Иван Боладо и Димитър Телкийски нямат нищо общо със случая "Анисе". Ето документи, които го доказват, макар че на всеки здравомислещ и обективен, това вече би трябвало да му е ясно.

4. Решението за обжалване на санкциите за допинга на тримата футболисти от ПФК "ЦСКА" АД е взето от Изпълнителния комитет на Българския футболен съюз. Съгласно чл.17б, ал.2 от ЗФВС, при атестацията на съответната лицензирана спортна организация, един от основните, подробно разписани критерии е, да е спазвала и популяризирала хуманните принципи на спорта и спортната етика и е осъществила необходимите действия за недопускане употребата на допинг и насилие преди, по време на и след провеждане на спортни мероприятия.

По силата на чл.19, ал.1, т.9 от ЗФВС, Спортните федерации, получили спортна лицензия, имат право да санкционират спортисти и длъжностни лица, допуснали употреба на допингови средства и прилагане на допингови методи в тренировъчната и спортно-състезателната дейност.

Административнонаказателната разпоредба на чл. 67 от ЗФВС, предвижда при употреба на забранени средства и прилагане на забранени методи в тренировъчната и спортно-състезателната дейност, която е установена от Антидопинговия център, провиненият състезател да се НАКАЗВА от съответната спортна федерация съгласно Наредбата за допингов контрол, разпоредбине на Световната антидопингова агенция, Международния олимпийски комитет и съответната международна федерация.

В обжалването НИКЪДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА ИСКАНЕ ЗА ЗАВИШАВАНЕ на санкциите. Мотивът за обжалването е желанието да се прегледа още веднъж процедурата и да се гарантират равнопоставеността на всички клубове и феърплеят. Все пак става дума за ТРИМА ФУТБОЛИСТИ ОТ ЕДИН ОТБОР, хванати със забранени вещества, безпрецедентен случай в историята на българския футбол. Никой в БФС не е крил никакво писмо от Арбитражния съд към БОК. Това писмо е изпратено и до ПФК "ЦСКА" АД. Това, че клубът не е бил в състояние 10 дни да формулира точно исканията си към БФС, не е проблем на БФС. Истината е, че и без решение на ДК на БФС в ПФК "ЦСКА" АД са разполагали с информация и документ, разрешаващи на футболистите да се състезават. Нещо повече: в собственото си обжалване Българският футболен съюз е поискал от Арбитражния съд към БОК да спре изпълнението на наказанието до приключване на процедурата.


5. На Апелативна комисия делото "Да Коща" е спечелено от ПФК "ЦСКА". Загубено е във ФИФА, тъй като футболистът все още има да получава пари от клуба. Както и други играчи, което е причината в момента Дисциплинарната комисия на УЕФА да се занимава с ПФК "ЦСКА" АД. Заради системни нарушения на изискванията за лиценз УЕФА със сигурност ще накаже ПФК "ЦСКА" АД и БФС няма никаква вина за това. Напротив: в доста случаи и в интерес на българския футбол е съдействал на клуба да изпълни критериите за лицензиране. Глоба от УЕФА за БФС ЗАРАДИ ОТНЕТНИЯ ЛИЦЕНЗ НА ЦСКА ПРЕЗ 2008 Г. НЯМА. Дори напротив: Българският футболен съюз трябваше да отговаря на въпроса защо не е отнел лиценза още предната година.

6. Случаят "Георги Иванов" е изключително прост. Към март 2006 г. системата на ФИФА с "Футболен паспорт" все още не е въведена, така че Българският футболен съюз не е имал начин да знае за колко отбора е играл Гонзо във въпросния сезон. Изпращането на жълтата му карта от Турската федерация, където фигурира само "Газиантепспор", както и декларацията на самия футболист по онова време са били достатъчни.

Уважаеми привърженици на футбола,

Българският футболен съюз работи с уважение към всички Вас и за доброто на българския футбол. Призоваваме да бъде прекратена злоупотребата с името на федерацията в името на лични и популистки цели. От днес нататък ще следим много внимателно за изявленията на официалните представители на клубове, които вече си позволиха недопустими лични обиди и лъжи. Същото важи и за представителите на медиите. Ако градивната критика отново бъде изместена от съзнателни инсинуации и откровени обиди, ще предприемем всички предвидени от закона мерки".

Отдел "Връзки с обществеността и медии"

 

  Сподели
83