БФС се изгаври с ЦСКА


В. Мухарски

БФС се изгаври с ЦСКА

Изпълнителният комитет на БФС днес проведе редовно заседание, на което една от основните теми бе слуачат със скандалния трансфер на Абел Анисе от Черноморец в ЦСКА. Нередностите около договора на играча с "акулите" доведоха дори до включването на нова алинея в правилника.

Колкото до случая от футболния съюз обявиха, че "червените" не са внесли необходимите документи, с които да картотекират футболиста от Мадагаскар за втория полусезон в "А" група. По този начин Анисе може да бъде футболист на ЦСКА, ако столичани платят на Черноморец исканата от бургаския клуб трансферна сума. БФС взеха решение да бъде забранено на даден играч да разтрогва договора си с клуба, който държи правата му едностранно и без причина.

Освен всичко от централата обявиха, че ще настояват за по-големи наказания за тримата футболисти на ЦСКА (Румен Трифонов, Костадин Стоянов и Тодор Янчев), които са уличени в употреба на допинг.

"Пуснахме жалба и чакаме решенията. Ние настояваме за по-високи наказания за тримата футболисти. Лично мое мнение е, че наказанията са ниски и не отговарят на степента на нарушенията. Играчите ще пропуснат 2-3 мача от първенството, което е равносилно на наказание от натрупани картони", каза вицепрезидентът на българския футболен съюз Атанас Фурнаджиев.
 
Ето какви бяха решенията на Изпълкома:
 
"На днешното си заседание Изпълнителният комитет на Българския футболен съюз (БФС) взе следните решения:

1. Утвърждава състава на комисията за промени в нормативните документи на БФС за сезон 2012/2013 г.:

Председател - Михаил Касабов, Вицепрезидент на БФС

Зам. председатели - Наско Сираков и Емил Костадинов, членове на Изпълнителния комитет

Секретар: Елена Ваташка

Членове: Борислав Попов - изпълнителен директор, Тервел Златев - зам. изпълнителен директор

Антон Попов - директор "Първенства и турнири" към БФС

Представители на БПФЛ: Румен Вълков - АФЛ, Георги Бойчев - АБФ, Павел Панов - Направление "ДЮФ", Юри Николов - Треньорска школа

Комисията за промени в нормативните документи на БФС може да привлича в дейността си представители и на други структури на БФС и да внесе предлаганите промени на заседанието на ИК на БФС през месеците април или май 2012 г.
2. Разгледа доклад от Изпълнителния директор на БФС Борислав Попов относно изменения в Правилника за статута и трансферите на футболистите:
Във връзка с възникнали проблеми по прилагането на Правилника за статута и трансферите на футболистите се налага конкретизиране на някои от неговите разпоредби, които да влязат  в сила от началото на зимния трансферен прозорец за сезон 2011/2012:

2.1. Необходимо е да се въведе категорична забрана за клубовете да включват в договорите си с футболистите условия или уговорки за изпитване на техните умения или качества. Тази практика категорично е отречена от ФИФА и следва да се прилага и от БФС и клубовете.

С оглед на изложеното се приема в чл. 12 от ПСТФ да се създаде нова алинея 4 със следното съдържание:

"(4) Футболният клуб не може да включва в договора с футболиста-професионалист условия за проверка на неговата годност или качества да упражнява професията "футболист".

2.2. Необходима е и корекция в чл. 43, който предвижда, че сключен договор не може да се прекрати едностранно по време на сезона. Това е установен принцип в световния футбол и поради това следва изрично да се посочи като принцип, който защитава договорната стабилност във футбола. Новият текст гласи:

"(43) Договорната стабилност означава, че сключен договор или упражняването на състезателни права не могат да се прекратяват едностранно по време на сезона."

3. Приемане на Международния и Вътрешния спортния календар за 2012 г.
4. Във връзка с Устава на Арбитражния съд при Българския футболен съюз (чл. 2, ал. 2, както и чл. 7, ал. 1, ал. 2 и ал. 3) Изпълнителният комитет на БФС заличава от листата на Арбитражния  съд арбитрите от квотата на БПФЛ

1. Десислава Славчева Методиева

2. Пламен Петров-Ялнъзов

Други двама арбитри от квотата на БПФЛ - Любомир Цеков и Ясен Тодоров, вече са заличени. На тяхно място ще бъдат вписани нови четирима арбитри за запълване на цялата квота на БПФЛ:

1. Трифон Димитров Балевски

2. Явор Иванов Илиев

3. Светлин Димитров Стойнев”

Снимки: Илияна Енчева

  Сподели
137