Гара или последната спирка към Европа


Н. Гавазов

Гара или последната спирка към Европа

Седмица преди началото на цирка известен като А група, родните грандове продължават усилено своята подготовка за началото на заключителната част от сезона. С каква цел го правят и защо, едва ли някой може да ни обясни, но изтерзаният и малоброен български любител на футбола няма да види нищо по-различно от това, на което става свидетел вече няколко години - слаб, махленски и архаичен футбол, който се практикува само по родните поляни, безумни изказвания на обезумели президенти и още по-безумни изпълнения от страна на треньори и играчи.

Дори някои т.нар. футболисти дотолкова много се залисаха в своята подготовка, че хвърлиха повече сили и нерви в контролите, отколкото в редовните срещи - видяхме на някои места да се раздават къде кютек, къде шамарчета, а в средата на седмицата Платини предизвика и меле в мача с Динамо Букурещ. Говорим не за президента на УЕФА, а за Мишел Платини от ЦСКА. Някои събратя побързаха да напишат, че т.нар. футболист набил половината румънски тим, но за какво да пишат горките? Когато няма футбол, поне има цирк. Ряпа да ядат „Глобус" и „Балкан"....

Продължават и звездните селекции в т.нар. родни грандове. Докато в Европа трансферният прозорец отдавна затвори, тук пристигат на талази южноамериканци, бразилци, аржентинци, африканци. Само марсианци още не са дошли, но няма да се изненадам, ако някой ден и това стане. Друг е въпросът, че едва ли някой от тях знае къде се намира България и на каква поляна ще рита. То и тези, които ги изпращат не знаят, защото иначе щяха да ги помислят за малоумни.

Иначе, от няколко дни чета, че Левски хвърлил трансферна бомба -
едва ли не тук пристига голмайсторът на Серия А (трепери Европо!). Порових се насам-натам по италиански издания и единственото, което срещнах бе, че аутсайдерът в Италия Лече се отървал от някой си Диамутен, който обаче няма и един мач за „апулийските вълци". Дори на някои места срещнах информацията, че феновете на отбора са преследвали по улиците трансферната бомба на Левски. Да го набият, не за автограф...

И както си говорим за бомби, сещам се за една друга - Гара Дембеле. Та моят приятел Пешо ме питаше оня ден, защо вече никой не пише за голмайстора на цирк А група за миналия сезон - любимецът на перхидролки, обезумели фенчета и на барманите от Студентски град. Нали беше най-добрият футболист тук? Ами приятелю, Гара Дембеле в момента играе в Бундеслигата в последния в класирането Фрайбург. Как искаш да пишат, че е най-велик, голова машина и т.н., когато дори не е резерва в клуба от Баден-Вюртемберг, а от началото на сезона записа цифром и словом 188 минути игрово време и още 90 за втория отбор на Фрайбург.

Трагедията е пълна, но всъщност показва, колко е жалко състоянието на футбола тук - голмайсторът на А група дори не е резерва в последния в Бундеслигата! Голям смях. На мен обаче не ми е смешно. Цялата работа е жалка. Защото във Фрайбург вече разбраха, че са се набутали здраво, вземайки най-добрия футболист в България за миналата година. И едва ли ще помислят някога да повторят тази грешка, а най-малко с втория например. По-лошото е, че тази информация вече се знае и от другите европейски клубове и спортни директори и всъщност миналогодишният трансфер на Гара Дембеле ще се окаже последната спирка за български футболист към Европа - там където хората обикновено мислят когато четат нещо. И докато ние тук пишем за бомби и колко сме велики, спирката наистина е последна. За дълги години напред.

 

  Сподели
216